A Red Bull a 2013-as szezon kezdete óta kritizálja a Pirelli 2013-as gumijait, állításuk szerint az autójukat nem tudják kihasználni, a túl érzékeny abroncsokon nem mehetnek a maximumon. A motorsportfőnök, Helmut Marko és a tulajdonos, Dietrich Mateschitz is arról beszélt korábban, hogy az F1-ben ma nincs igazi verseny a gumik miatt.
Sokaknak nem tetszik a Red Bull panaszkodása, Monacóban szerdán a ferraris Fernando Alonso is odaszúrt nekik. A címvédő Sebastian Vettel is nyilatkozott ugyanakkor, szerinte a sajtó állítja be rossz vesztesnek a Red Bullt, pedig nincsenek egyedül a kritikáikkal.
“Annyi a lényeg, hogyha választani lehet a Red Bull vagy a Marussia nyilatkozatai között, mindig a Red Bullt választják. Emiatt úgy néz ki, mintha mi panaszkodnánk csak. 
Pedig, a megbeszélésekről ismerve a többi pilóta álláspontját is, szerintem általános a dolog. Még az idei gumikat legjobban kezelő Lotus versenyzői is panaszkodnak. Ugyanolyan gondjaik vannak, csak kicsit kisebb mértékben. Szóval nem csak mi panaszkodunk.”
A főnökeihez hasonlóan a háromszoros bajnok is megismételte, hogy a 2013-as gumiváltozások miatt kiveszett a valódi verseny a Forma-1-ből. Vettel egy síhasonlattal élt.
“A mai sílécekkel a síelők nagyon-nagyon gyorsan tudnak fordulni. Persze megfelelő bátorság, megfelelő erő is kell ehhez a tempóhoz, de képzeljük el, milyen lenne, ha egyik évről a másikra hirtelen fából készült léceket kapnának. Aki eredetileg nem volt jó, sokkal jobban teljesítene.”
“Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy akik most az élen vannak az F1-ben, azoknak nincs helyük ott, hanem úgy értem, hogy nagyon sokat változott a sportág, azzal, hogy a gumikkal való küszködés, spórolás került a központba, már nem ugyanolyan a verseny. Ha megnézzük a régi és a mostani előzéseket, manapság a pilóták egyszerűen elengedik a másikat, mert csak a saját versenyüket futják, vigyáznak a gumira, a valódi versenyzés pedig nem erről szól.” 
A Pirelli a Spanyol Nagydíj után drasztikus gumimódosítást ígért a Kanadai Nagydíjra, de utólag, az FIA figyelmeztetése miatt végül sokkal kisebb, csak biztonsági jellegű változtatások mellett döntöttek. Vettel szerint ez a minimum.
“Nem akarok rosszat mondani senkiről, de az idén látottak alapján egyeseknek jobb munkát kellene végezniük. Láttunk futófelület-leválásokat, durrdefekteket. Szerencsére nem történt nagy baj, de a gondokat nem a pályán lévő törmelék okozta, az az igazság, hogy a gumik egyszerűen nem elég jók, ez pedig biztonsági kockázat. Senki nem szeretne egy nagy balesetet. Képzeljük csak el, hogy itt, Monacóban az egyenes végén, a sikán előtt elszáll a gumi – ezt senki nem akarhatja!”