Már a Spanyol Nagydíj után arról beszéltek a riválisok, hogy a Mercedesnek igen jó hétvégéje lehet Monacóban, az első szabadedzésen pedig meg is tették az első lépést ehhez, Nico Rosberg zárt az élen csütörtök délelőtt.
A napos, meleg időben az első fél órában gyakorlatilag semmi sem történt a pályán, de aztán a többség szorgos munkába kezdett, folyt a körözés és egymás után jöttek a gyorsabbnál gyorsabb körök a félidő környékén.
Felipe Massa és Rosberg “párbajozott” néhány forduló erejéig, de a német 1:16,195-ös idejével végül senki sem bírt, igaz, a másik ferraris, Fernando Alonso mindössze 87 ezredre megközelítette.
Massa a 4. helyen zárt, mert Romain Grosjeannak is sikerült beférkőznie elé, annak ellenére is, hogy egyszer egy kicsit odavágta a korláthoz a Lotust, amit aztán alaposan meg kellett vizsgálni a garázsban.
A brazil kéttizedet, Lewis Hamilton pedig már közel hármat kapott Rosbergtől, azonban a top5 mögött jött az igazi “szakadék”.
A 6. helyen, nyolctized hátránnyal Pastor Maldonado zárt az amúgy gyenge Williamsszel, a venezuelai bizonyította, hogy valóban a Monaco-specialisták közé tartozik. A brit csapat egyébként komolyan kísérletezgetett az edzésen, az autóra még a tavalyihoz hasonló kacsacsőr is került.
A top10 végében a Mark Webber és Sebastian Vettel fogta közre a két McLarent. Kimi Räikkönen épp kimaradt, a 11. lett, több mint egy másodperccel volt lassabb Grosjeannál.
A lotusos francián kívül is sokan csípték meg itt-ott a korlátokat, vagy rontották el a féktávot a célegyenes végén vagy az alagút kijáratánál, de nagyobb baleset nem történt, egyedül a Force Indiá-s Adrian Sutilnak volt egy ijesztőbb kalandja, amikor a Ste Devote-nál megpördült és letört pár apró elemet az autóról.
A pénteki szünnap előtt ma délután még újabb edzéssel folytatódik a hétvége.
Monacói Nagydíj, 1. szabadedzés, Monte-Carlo, 2013.05.23.