Régóta nyílt titok, hogy a 2008 végén kiszállt Honda a Forma-1-es visszatérést tervezi, a japán gyártó vonzónak találja a jövőre érkező 1,6 literes V6-os turbómotorokat. (Turbós 1,6-ossal már versenyprogramot is fut a Honda, a WTCC-ben Michelisz Norbert Civicjében is ilyen motor dolgozik.) Japán források szerint mostanra megszületett a döntés, a cég 2015-től a McLaren motorpartnere lesz.
Az elnök, Takanobu Ito még a héten megteszi a hivatalos bejelentést és ismerteti majd a projekt részleteit.
Bár gyári autóval-csapattal a Honda a ’60-as években kettő, a 2000-es években csak egyetlen futamgyőzelmet szerzett, motorszállítóként annál sikeresebb F1-es múltat mondhat magáénak: 1983 és ’92 között a Lotus, a Williams és a McLaren partnereként 72 futamgyőzelmet gyűjtött, hat konstruktőri és öt egyéni bajnoki cím részese volt. A fenti sikerekből három konstruktőri és három egyéni (Alain Prost egy, Ayrton Senna kettő) jutott a mclarenes együttműködésre, így nem meglepő, hogy újra a wokingiakkal társulnak majd.
A McLarennek jelenleg 2015-ig tartó szerződése van a Mercedesszel, de nem lenne meglepetés, ha egy évvel korábban szakítanának.