A Spanyol Nagydíj utolsó, szombat délelőtti szabadedzése végtelenül szoros eredményt hozott, és nagyon kiélezett időmérőt ígér.
Az élen a ferraris Felipe Massa zárt, de egykori csapattársa, Kimi Räikkönen mindössze hat ezreddel volt lassabb nála a Lotusszal. 
A végül a csak 6. helyen végző helyi hőst, Fernando Alonsót sem kell leírni, hiszen hátránya mindössze 353 ezred volt, azaz az élmezőny, a Ferrarik, Lotusok és Red Bullok gyakorlatilag ugyanazt tudták.
Mögöttük következik egy kisebb szakadék, amelynek túloldalán a továbbra is igen versenyképes Force Indiák állnak, de befért még a top10-be Lewis Hamilton a Mercedesszel és a Toro Rossó-s Jean Eric Vergne is.
A McLarennél maradt a küszködés, a hátrány ugyanakkora, mint korábban, így a Q3-ba jutás is nagy kihívás lesz Jenson Button és Sergio Perez számára. A mexikói ifjoncnál a tetejébe még a szervóval is gondok voltak.  
A délután a Q2-es továbblépésért is vérre menő csata lehet, ugyanis Perez, a tavalyi győztes Williams, a Sauber és a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo is nagyon szoros bolyt alkot a 13-18. helyen.
A Spanyol Nagydíj kvalifikációja délután 14 órakor kezdődik Barcelonában.
Spanyol Nagydíj, 3. szabadedzés, Barcelona, 2013.05.11.