A nagy fejlesztési csomagok egyelőre nem borították fel az erőviszonyokat a Spanyol Nagydíjon, ugyanazok az autók kerültek a mezőny elejére, amelyek általában szoktak.
Sebastian Vettel a pénteki napot az élen zárta Barcelonában, igaz, Fernando Alonso mindössze 17 ezreddel végzett mögötte a délutáni edzésen. A címvédő viszonylag elégedett volt az első nappal, a Ferrarival pedig nem nagyon foglalkozik egyelőre.
“Hát, mindig is jó volt a versenytempójuk, majd meglátjuk! Mi elég elégedettek vagyunk a mai nappal, igyekeztük a lehető legtöbb információt gyűjteni mindkét gumikeveréken. A délelőtt pocsékba ment az időjárás miatt, de délután kiszámítható körülmények voltak. Nyilván mindig jobb pénteken is az élen végezni, mint a sűrűjében.”
“De a vasárnapi időjárást nehéz lenne megjósolni, majd meglátjuk. Egyelőre csak az autóra koncentrálunk, reméljük, hogy jó utolsó edzésünk, aztán jó kvalifikációnk lesz holnap, jól futhatunk neki a versenynek.”
A Pirelli a korábbi panaszok után Barcelonára tartósabbá tette a kemény keverékét, egyesek szerint ez a Red Bull kezére játszhat, de a címvédő azt mondta, nincs nagy különbség.
“Nem tudok túl sokat mondani az új kemény keverékről. Nem vártunk csodát, és szerintem nincs is nagy különbség. Nem hiszem, hogy ettől teljesen más lesz a versenyünk, valószínűleg ugyanannyi kiállást látunk majd, mint a legutóbbi futamon. Nehéz megmondani, hogy hányszor kell majd kereket cserélni vasárnap, de a tempónk alapján mindenképp ott vagyunk valahol az élmezőnyben.”

“Hű, ez szorosnak tűnik” – állapította meg Mark Webber is, aki harmadik helyre hozta be a Red Bullt. “Jól mentünk a friss gumikon, ezt a részt nagyon élveztem. Amikor a gumikat kímélve kell autókáznunk, az a kevésbé élvezetes része a munkának, de ezt is el kell végezni.”

“Az időjárás miatt az első edzés nem volt túl hasznos, de összességében remek napot zártunk. Meglátjuk, mi lesz vasárnap. Sok mindent kellett tesztelnünk aerodinamikailag, jó lett volna, ha erre kétszer másfél óránk van. Kilencven percbe kellett belesűrítenünk mindent, így egy kicsit pörgős lett a délután. A feladatok java részén azért sikerült végigmennünk, még elemeznünk kell, hogy mi marad és mi megy az újítások közül.”