A McLaren ugyan igyekezett visszafogni az elvárásokat a Spanyol Nagydíj előtt, de egyértelmű, hogy Barcelonában szerettek volna előrébb lépni az első négy futamon tapasztalt formához képest.
Jenson Button és Sergio Perez péntek délutáni 12-13. helye azt mutatja, hogy ez nem sikerült, a két pilóta nem is titkolta, hogy sötét a helyzet.
“Jócskán le leszünk maradva az élmezőnytől. Még dolgoznunk kell bizonyos területeken. Mindenki fejleszt, szóval a többieknél nagyobbat kellene lépnünk náluk, de nem hiszem, hogy ez sikerült” – mondta Button.
“Több kell még. Mindannyian jobb teljesítményt szeretnénk, dolgozunk is rajta. Jó, hogy jöttek új elemek, de mint minden fejlesztésnél, vannak pozitívumok és negatívumok is. Kicsit jobban értjük már a szélcsatornás adatok és a valóság korrelációját, de még jobban kellene. Szóval előrébb léptünk, de a többiek is.” 
“Ahogy mondtam, az én autómon nem volt az új első szárny, és lehet, hogy nem is kerül fel ezen a hétvégén, de mindenképpen sok adatot gyűjtöttünk, amelyeket átnézhetünk holnapra, hogy kiderüljön, mi működik és min változtassunk.”
Perez a második edzés végén kipróbálta a Button által említett új szárnyat, de összességében eléggé lehangoltan beszélt, a csapat bajnoki reményeit el is búcsúztatta.
“Pillanatnyilag nincs értelme arra gondolni, hogy a bajnoki címért küzdhetünk. Ez már az ötödik versenyhétvége és még mindig két másodperccel le vagyunk maradva. Nagyjából ugyanott tartunk, mint három hete, szóval csak a pontszerzés lehet a cél.”