Kimi Räikkönen számára jól indult a 2013-as idény, a finn az első négy futamon egy győzelmet, két második helyet szerzett, ezzel a tengerentúli nyitószakasz után Sebastian Vettel fő üldözője a bajnokságban. A 2007-es bajnok azért nem teljesen elégedett.


“Nyilván nem volt rossz a kezdés, és jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, de hosszú még az idény, korai lenne a bajnoki esélyekről beszélni. Ha Sebastian továbbra is hozza a jó eredményeket, akkor nehéz lesz elkapni, persze sose lehet tudni, de több pontot kellene elvenni tőle” – mondta a Lotus barcelonai beharangozójában. 
“Kellene még pár győzelem. Az élmenők elkapásához kétszer olyan keményen kell dolgozni, mint ők. Nem titok, hogy jobb kvalifikációs tempót szeretnénk az autótól, mert olyan szoros a verseny, hogy a győzelemhez mindig ott kell lenni valahol az első két sorban. Eddig egész jól hoztuk a pontokat, ezt is kell folytatni – még a rossz hétvégén is a lehető legmagasabb pozícióban kell beérni. Így maradhatunk versenyben egészen a szezon végéig.”
A jövő hétvégén immár az őshazában, Európában folytatódik a küzdelem, jön a Spanyol Nagydíj. 
“Igazán szeretek Európában versenyezni. Nem kell annyit utazni, megmarad az energia a hétvégére. Hagyományosan ilyenkor kezdődik el igazán a szezon. Kétszer győztem már Barcelonában, tavaly is a dobogón voltam, remélem, hogy most is jó eredményem lesz! Ezen a pályán mindennek tökéletesen kell klappolnia, hogy az élen lehess.”
“Télen nem vezettem sokat ott, volt gond az autóval, egy napot pedig betegség miatt hagytam ki, de a csapat és én is jól ismerem a pályát, nem hiszem, hogy meglepetéseket jelent a nyomvonal vagy az alapbeállítás. Nem vezettem sokat a teszten, de jól éreztem magam az autóban, eddig úgy tűnik, hogy mindenütt jól megy…”
Räikkönen – szokása szerint – nem ugrott ki a bőréből a bahreini dobogón, de reméli, hogy Barcelonában oka lesz a mosolyra is.
 
“Sosem örülünk igazán, ha nem tudunk győzni, de azért mégis csak a második hely van a legközelebb. A kvalifikáción talán pár hellyel előrébb kellett volna kerülnöm, úgy könnyebb dolgom lett volna, de a versenyen mindent beleadtam, és szerencsére az időmérőn hiányzó tempó is meglett a futamon. Reméljük, hogy Spanyolországban jobban örülhetek!” 
A csapatfőnök, Eric Boullier csak dicsérni tudta Räikkönen eddigi teljesítményét, és határozott szándéka, hogy a pilóta és a Lotus a bajnoki küzdelem egy főszereplője maradjon ezután is. 
“Kimi egy fantasztikus pilóta, egyetlen futamon sem szabad leírni. Bahreinben erős versenyt futott, vigyázott a gumikra, könnyedén hozta a második helyet a leintésnél. Ausztráliában azt mondta, élete egyik leglazább győzelmét aratta – azon dolgozunk, hogy ezután is ilyen könnyű versenyei legyenek.” 


“Minden alkalommal győzni akarunk, az idei dobogós sikereink miatt pedig még inkább megszomjaztunk a pezsgőre. Tudjuk, hogy erős ellenfeleink vannak, és hogy csak egy csapat egy pilótája állhat a dobogó tetejére, de nyilván nagyszerű lenne, ha győzelemmel indíthatnánk az európai szakaszt!” – jelölte ki a maximális célt.
A főnök szerint az enstone-i gárda képességei és potenciálja meg is van ehhez:
“Erős fejlesztési programunk van az E21-eshez, bízom benne, hogy egész évben folyamatosan fejleszteni tudjuk majd, ahogy a tavaly is tettük az E20-assal. A csapatok többsége elég komoly frissítési csomaggal érkezik az első európai futamra, mi sem vagyunk kivétel. Eddig igazán elégedett vagyok a fejlesztési munkánkkal, és azt hiszem, még bőven van bennünk tartalék.”