Meglepetéssel zárult a Bahreini Nagydíj kvalifikációja, ugyanis az időmérő előtt favoritnak tekinthető Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen helyett a mercedeses Nico Rosberg szerezte meg a vasárnapi pole-t.
A német a 2012-es Kínai Nagydíj után pályafutása második időmérős elsőségét hozta, ami egyben a Mercedes jó formáját is aláhúzta, hiszen egy héttel korábban Sanghajban Lewis Hamilton volt a leggyorsabb. Nagy kérdés persze, hogy az ezüst nyilak milyen versenytempóra képesek, ugyanis a gumikopás gondokat okoz náluk.
Az eredménylistán Vettel és Alonso követte Rosberget, de megszorítani sem tudták, Lewis Hamilton és Mark Webber hátrasorolással kezd majd.
Meglepően lassú volt Räikkönen, míg a Force India újra megmutatta, hogy pillanatnyilag átvették a küszködő McLaren helyét az élmezőnyben. Jenson Button azért így is beküzdötte az autót a top10-be, az angol már a versenyt tartotta szem előtt, Webber autóját is a futamra hangolták – a 7. helyről indul.
Massa ugyan csak hatodik volt az időmérőn, de ketten is mögé kerülnek a büntetések miatt, így negyedik helyről indulhat.
Hogyan alakult az időmérő?
33 fokos levegő- és 42 fokos aszfalthőmérséklet mellett, viszonylag szeles időben indult a kvalifikáció első szakasza.
Bár Lewis Hamilton autóját sikerült megjavítani a harmadik edzés adódott hiba után, de a 2008-as bajnok autójában sebességváltót kellett cserélni, így a Sanghajból hozott öt- és háromhelyes büntetéssel rendelkező Esteban Gutierrez és Mark Webber mellett ő is – öthelyes – hátrasorolás tudatában kezdhette az időmérőt.
Az előző héttel ellentétben ezúttal nem volt olyan hosszú kivárás a Q1 elején, a két sauberes bő két perc elteltével a pályára lépett – igaz, mások most sem siettek annyira.
Fernando Alonso az első nekifutásra nagyszerű, 1:33 alatti kört ment, míg Red Bull-osok már az első szakaszban a lágyabb (közepes) keverékkel próbálkoztak, nyilván stratégiai okokból.
Az első szakasz végén szokás szerint búcsúzott a két Caterham- és Marussia-pilóta, mellettük az egész hétvégén küszködő Gutierrez és a williamses Pastor Maldonado esett ki, aki ezredre ugyanolyan kört ment, mint csapattársa, Valtteri Bottas, azonban a finn előbb futotta a mért körét. Alonso ideje érinthetetlen maradt.
A Q2 első igazán ütős idejét Nico Rosberg hozta 11 perc után, ő is bement 1:33 alá. A legnagyobb kérdés az volt, hogy a mclareneseknek sikerül-e beküzdeni magukat a Q3-ba. Jenson Buttonnak sikerült a bravúr, a csak egy értékelhető kört futó Romain Grosjeant tolta ki a favoritok közül.
A lotusos francia mellett a két Toro Rosso, a mclarenes Sergio Perez, Hülkenberg és a williamses Bottas búcsúzott.
Az utolsó szakasz első menetében újra Rosberg állt az élre, Alonso és Hamilton is lassabb volt nála. A többiek csak később mutatták meg, mit tudnak, az utolsó két-három percben mentek ki. A Ferrari Massa esetében a kézenfekvő közepes helyett a kemény keveréket tette fel, már a vasárnapi rajtra gondoltak.
A “szétlövést” Webber kezdte meg, de nem volt meg a kellő tempója. Räikkönen és Vettel sem volt elég gyors, Alonso kétszer is hibázott hibázott (elfékezte magát, majd lecsúszott az ívről), körét nem fejezte be, kiment a bokszba, feladta. Rosberg viszont még rá tudott licitálni a saját idejére, magabiztosan hódította el a pole-t.
A Mercedes ezzel megszerezte harmadik modern kori, sorozatban második pole-ját, amely egyben Rosberg 2. időmérős elsősége is. 
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 1
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 2

F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel

F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel

F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 13
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 14
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 15
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 16
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 17
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 18
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 19
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 20
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 21
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 22
Fotó megosztása:
F1: Vettelék nem bírtak Rosberggel 23


Az első sorba Vettelnek sikerült még kvalifikálnia, mögötte – a büntetéseknek köszönhetően – Alonso és Massa, di Resta és Sutil, Webber és Räikkönen, végül Hamilton és a mért időt nem futó Button áll majd a rajtrácson vasárnap. Massa taktikailag előnyben lehet az előtte állókkal szemben, hiszen nem a közepes, hanem a kemény keverékkel vezetett a Q3-ban, így holnap is azzal vág neki a futamnak.
A Bahreini Nagydíj a hagyományos, délután 14 órás időpontban kezdődik.
Bahreini Nagydíj, időmérő edzés, Szahír, 2013.04.20.