A két héttel ezelőtti Maláj Nagydíjon a kettős győzelmet arató Red Bull és a 3-4. helyet megszerző Mercedes is világos csapatutasításokkal operált, igaz, míg a címvédő csapatnál Sebastian Vettel tett a bokszutcai elvárásokra és megelőzte a gyanútlan csapattársát, Mark Webbert, addig Ross Brawn letiltotta az előzési engedélyért könyörgő Nico Rosberget. 
Más-más irányból, de mindkét eset visszatetsző volt, abban azonban az F1-es szereplők többsége egyetért, hogy a csapatutasítások nem iktathatók ki a sportágból, a pilótáknak pedig illik magukat tartani azokhoz. Így véli a Red Bull utánpótláscsapatának főnöke, Franz Tost is:
“Összességében nem vagyok nagy rajongója a csapatutasításoknak, mert jobb csatákat, előzéseket látni. A Toro Rossónál igyekszünk is minimálisan beleszólni” – nyilatkozta a Red Bull-közeli Speed Weeknek az osztrák elismerve, hogy néha azonban a faenzai csapatnál is élnek ilyenekkel.
“A fegyelem a siker egyik legfontosabb feltétele. A csapatutasítások ilyen-olyan formában mindig is  itt voltak az F1-ben, szóval a tiltásuknak semmi értelme nem lenne” – szögezte le a 2007-2008-ban Vettel közvetlen főnökeként dolgozó Tost.