Robert Kubica 2011-ben, a téli tesztszezon elején szenvedett súlyos ralibalesetet, amivel ki is írta magát az F1-ből. A 2006-2009 között a BMW-nél, majd 2010-ben a Renault-nál (ma Lotus) versenyző lengyel továbbra sem alkalmas az F1-es indulásra, de az autó szempontjából kényelmesebb raliban már most is kimondottan versenyképes.
Kubica már tavaly is több kisebb versenyen indult, télen a DTM-ben is tesztelt, sőt szerződést is ajánlottak neki, de a ralit választotta. Idén Európa-bajnoki futamokon és a WRC2-ben indul a Citroën DS3-asával. A múlt hétvégén az Eb kanári-szigeteki fordulóján állt rajthoz, és 10 szakasz után egy perccel vezetett a veterán Jan Kopecky előtt, mielőtt újra elkapott volna egy szalagkorlátot.
A 28 éves lengyel tehetsége tehát nem kérdéses, ahogy az sem titok, hogy visszavágyik az F1-be. Bár a balesete után elhidegül a kapcsolata a Lotusszal, az enstone-i alakulat főnöke, Eric Boullier azt mondja, akár már jövőre visszafogadná Kubicát.
“Ha Robert valóban újra készen áll a Forma-1-re, akkor egyértelműen a jelöltjeink között lesz” – mondta az F1ners.ru-nak a francia, amikor a 2014-es pilótákról kérdezték.
A Lotus sztárja pillanatnyilag Kimi Räikkönen, de a finn szerződése az év végén lejár. A csapat hosszabbítana vele, de Boullier egyelőre nem lehet biztos a 2007-es bajnok maradásában: “Nagyon jó kérdés. Én sem tudom a választ.”
Ensotne-ban az idénre szerződtetett tartalékos, a 2012-es GP2-bajnok Davide Valsecchi is a potenciális jelöltek között van.
“Mindenkinél jobb esélyei vannak (a versenyzői szerződésre). Vannak vele terveink erre az évre is, majd meglátjuk, hogy végzi a munkáját a pályán és azon kívül. Versenyhétvégén nem, de valamikor tesztelni is fog egy régebbi autóval” – mondta Boullier a 26 éves olaszról.