F1: Vettel kihúzta a gyufát a Red Bullnál 2

Sebastian Vettel megnyerte a Maláj Nagydíjat, de a Red Bull nem ezt a szerepet osztotta rá. A vezető Mark Webber visszavett, de Vettel az utasítás ellenére is támadott. Az 1-2. meglett, de a címvédő elrontotta az örömöt.
“Szép munka Seb, nagyon akartad ezt, de lesz mit megmagyaráznod” – mondták Vettelnek a rádión már a levezető körön.
A csapatfőnök, Christian Horner így értékelt:
“A csapat szempontjából példás eredmény (a kettős győzelem). Ami a pilótákat illeti, az utolsó bokszkiállásig engedtük őket versenyezni, után szerettük volna kézben tartani a futamot, de az egyéni érdekek a csapat érdekei fölé kerekedtek. Kellemetlen helyzet. Mondtuk a versenyzőknek, hogy tartsák a pozíciót a végéig, de Sebastian a saját kezébe vette a dolgokat, meg akarta nyeri a futamot.”
“Ilyesminek nem szabadna előfordulni. Sebastian hibát követett el, amiért bocsánatot is kért Marktól és a csapattól. Házon belül megtárgyaljuk majd a történteket.”
És ha Vettel előzésével nem értettek egyet, miért nem utasították a németet a rádión, hogy adja vissza a pozíciót?
“Komolyan azt hiszik, hogy ha azt mondtuk volna neki, hogy lassítson és adja vissza a helyet, akkor megtette volna? Nem lett volna értelme szólni, a szándékait már az előzéssel világossá tett. Tudta, mi a helyzet, elmondtuk neki. Ő úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja. A saját érdekét a csapaté elé helyezte. A második és első hely közötti nyolc pont kellett neki, és ez nem volt helyes. Ő is belátta ezt” – magyarázta Horner.
A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko a saját botrányuk közben a Mercedes csapatutasítására próbálta terelni a figyelmet.
“Nos, ment a verseny, mi pedig szóltunk a pilótáknak, hogy tartsák a pozícióikat, mert aggasztott minkat a gumikopás, de aztán elszabadultak a dolgok. Christian mondta nekik, hogy vigyázzanak a gumikra, de Vettel azonnal ott volt a nyakán. A csapat elbeszélget majd velük, a pilótáknak hallgatia kell ránk. Mi egyenlően kezeljük a versenyzőket, nincs egyértelmű első és második számú, mint a Mercedesnél.”
Vettel azóta bocsánatot kért az önfejűségéért, elismerte, hogy a győzelem Webbernek járt volna. Az ausztrál azt mondta, nehéz ezt lenyelni, most hazamegy, gyógyírt keres, és majd meglátja, elég erős lesz-e.
A rossz hangulatot mutatja, hogy a Red Bullnál lefújták a szokásos győzelmi csapatfotózást.