A McLaren váratlanul nagy buktával kezdte a szezont Ausztráliában – hiába lehetett tudni, hogy az MP4-28-ast még nem ismerte ki a csapat a téli teszteken, a Melbourne-ben látott versenyképtelenség mindenkit meglepett. 
A szezonnyitón a 9. hellyel két pontot összekaparó – és ezzel a pályafutása során az 1000-es határt átlépő – Jenson Button nem is remél semmit a Maláj Nagydíjtól, csakis abban bízhat, hogy esni fog, kaotikus verseny lesz.
“Szerintem nem várható javulás a helyzetünkben, de Malajzia mindig kiszámíthatatlan, főleg, mióta a késő délutáni rajt miatt általában megérkezik a késő délutáni eső is a versenyre. A változékony időjárás lutri mindenki számára. Ez esetleg a kezünkre játszhat. Én szeretek változékony körülmények között versenyezni, nagyon élvezném, ha azzal az autóval is küzdhetnék, amelyik jelenleg még nagyon messze van a győzelmi esélyektől” – magyarázta a 2009-es bajnok. 
Button a fentiek mellett erőt meríthet abból is, hogy a Ferrari 2012-ben hasonlóan pocsék autóval kezdett, de végül az utolsó pillanatig harcban állt a címért.
“Mellette ott van ez is, ami biztató. Fernando másfél másodpercre volt lemaradva tőlünk a tavalyi év elején, és végül majdnem megnyerte a bajnokságot. Szóval igen, egy élcsapat képes lehet behozni a lemaradást. De hogy ugyanaz-e a helyzet, mint náluk volt, azt nem tudom.”
A csapatfőnök, Martin Whitmarsh hétfőn arról beszélt, hogy ő is hosszú küszködésre számít, azonban leszögezte, hogy az elvi lehetőség ellenére rövid távon semmiképp sem tervezik a tavalyi autó visszahozását, mindenképp a 2013-as modellben rejlő potenciált akarják kiaknázni. Ami Ausztráliát illeti, a főnök egyetlen pozitívumot talált:
“Egy ilyen hétvége után az ember keresi a pozitívumokat, az egyik ilyen pedig a pilótáink nagyszerű viselkedése volt. A hozzáállásuk végig, az egész hétvégén nagyon jó volt. Jensont ismerjük, tőle ezt is várhatjuk, igazi profi. De egy olyan fiatal pilóta számára, mind Checo (Perez), belepottyanni egy ilyen helyzetbe és ilyen körülmények között teljesíteni, ez igazán biztató.”
“A csapattal együtt dolgoznak. Csapatjátékosok, közösen sikerülni fog (a javulás). Példásan viselkedtek, egészen fellelkesítettek mindenkit, érdemes a kedvükért küzdeni. Megérdemlik ezt, és ez mindenkit még keményebb munkára sarkall. Nagyon jól dolgoztak.”