Jól érzékelteti a 2013-as szezonkezdet előtti homályt, hogy kivétel nélkül mindenki arról beszél, lehetetlen megmondani, ki lesz az élen a hétvégi Ausztrál Nagydíjon és általában az első futamokon. A ferraris Fernando Alonso pillanatnyilag az öt élcsapatot mind ugyanoda sorolja:
“Nagyon nehéz tippelni, senki sem tudja, ki nyeri meg a hétvégi versenyt. Hamarosan azért kapunk néhány választ, amelyeket a téli teszteken nem kaphattunk meg. Azt hiszem, az élcsapatok egy kicsit előrébb lehetnek, és talán nem lesz úgy, mint tavaly, amikor hét futamon hét különböző győztes volt” – mondta Melbourne-ben.
“A szabályok idei stabilitása miatt szerintem az első öt csapat egy kicsit előnyben van, de nagyon-nagyon sok meglepetés is lesz a korai futamokon. A téli tesztek alapján ebből az öt csapatból már nehéz kiválasztani, hogy melyiknél van meg az a 2-3 tizedes előny, ami a győzelemhez kell. Pillanatnyilag nagyon szoros, nem lehet favoritot megnevezni.”
A kérdésre, hogy ezek szerint 10 versenyzőt sorol-e a melbourne-i esélyesek közé, Alonso így felelt:
“Azt hiszem, igen. Úgy gondolom, hogy a tesztek különböző napjain a Mercedes, a McLaren, a Ferrari, a Lotus és a Red Bull is megmutatta, hogy van benne potenciál, szóval nehéz bármit is mondani.” 
A tavaly pocsék autóval kezdő, de végül az utolsó pillanatig harcban álló spanyol konkrétan a Ferrari kilátásait illetően bizakodóan beszélt:
“Nem volt nehéz a tavalyinál jobban indulni, annál rosszabb már nehezen lehetett volna. Akkor túlságosan le voltunk maradva, idén sokkal jobb telünk volt az autó kiismerését, a munkát, a várt eredmények elérését tekintve. Emiatt sokkal optimistábban és magabiztosabban kezdhetjük az évet.”