A Forma-1-ben már jó két évtizede használnak ilyen-olyan vezetési szimulátorokat, mára pedig a legkorszerűbb darabok igen közel járnak a valósághoz. A nagyokhoz való felzárkózás keretében 2012 folyamán a Lotus is felépített egy vadonatúj darabot Enstone-ban.
Az új szimulátort Romain Grosjean már használta is az Amerikai Nagydíj előtt, de Kimi Räikkönen nincs túlságosan oda. A finn a számára ismeretlen helyszínekre (Korea, India) idei felkészülése kimerült abban, hogy “a tévében már láttam”, és az új eszköz nyújtotta lehetőség sem villanyozza fel 2013 előtt. 
“Sose ugráltam ezekért, egyszerűen nincs elég közel a valós, pályán való vezetéshez. Valószínűleg a pályák megtanulására meg ilyenekre jó lehet, de nem hiszem, hogy számomra nagy változást hoz majd” – mondta. 
A sikeres visszatérés után 2013-ra szerződést hosszabbító finn szerint a további előrelépés tekintetében a közös munka lesz a kulcs.
“Az egész munka számít egyben. Nagyon sokan dolgozunk, nem egy emberen fog múlni minden. A csapatmunka a fő, az, hogy mindenki egy irányba akarjon húzni és a maximumot nyújtsa. De szerintem nagyon jó az atmoszféra a csapatnál.”
Räikkönen 2012-ben két év kihagyás után tért vissza, de nagyon gyorsan elkapta a fonalat: egy híján minden futamon pontot szerzett, hétszer dobogóra állt, Abu-Dzabiban győzni is tudott – az idényt a két bajnoki főszereplő mögött a 3. helyen zárta.