Kimi Räikkönen 2012-ben megmutatta, hogyan kell, hogyan érdemes visszatérni a Forma-1-be pár év kihagyás után. A finn a megelőző néhány szezonban középcsapatnak számító Lotusszal idén 20-ból 20-szor célba ért, 19 versenyen pontot szerzett, hétszer állt dobogóra, Abu-Dzabiban futamot is nyert. Az egyéni bajnokságban csak a két főszereplő, Sebastian Vettel és Fernando Alonso előzte meg.
A 2007-es világbajnok úgy látja, nem volt rossz az éve, és ugyan még többet szeretett volna, a 2012-es idény jó alap lesz számára a jövő idényre.
“Azt hiszem, sokkal könnyebb volt (a végén), mint az év elején, és még könnyebb lesz a jövő évben. Sok pontot szereztem, de ha erősebben kezdtem volna, tovább versenyben maradhattam volna a bajnokságban. De jövőre már ismerem a csapatot, ismerem a melót, szóval könnyebben is kezdődhet az éve. Remélhetőleg tudunk majd erre építeni!”
“Az idei év is okés volt, de amikor elkezdenek jönni a jó eredmények, még többet akar az ember, még többet vár magától. Elég kiegyensúlyozottan teljesítettem. Nem én voltam a legjobb, de kiegyensúlyozott voltam. Ezért is voltam sokáig versenyben a bajnokságban. Persze a jövő évhez először is egy jó autó kell majd…” – magyarázta a finn, aki hozzátette, hogy 2012 előtt egy kicsit tartott tőle, hogy az új csapatnál, az új gumikon képes lesz-e a határon autózni, de ez a félelme már az első teszt után elszállt.
Räikkönen aláhúzta, hogy a Lotusnál számára biztosított környezet jót tett neki, az enstone-i alakulatnál tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálnia:
“Azt hiszem, úgy egyben az egész (tett jót), sokaknak van szerepe ebben. Csapatmunka folyik, mindenki próbált egy irányba húzni, a maximumot nyújtani, ez pedig jó hangulatot teremt. Mindig is mondtam, hogy ez a csapat más, mint a korábbi csapataim: minden a versenyzésről szól, nincs intrikálás, jó itt lenni.” 
Räikkönen nem túl nagy örömmel ugyan, de pénteken Isztambulban veszi majd át a 3. helyért járó díját a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) gáláján.