A Brazil Nagydíj múlt vasárnapi leintésével nem zárult le 100 százalékosan a 2012-es bajnokság, az internetre felkerült belső kamerás felvételek miatt egy darabig úgy tűnt, Sebastian Vettel tilosban előzött harmadik címe megszerzése közben. 
A Ferrari levélben kért tisztázást a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), de a szervezet arra jutott, hogy “nincs ügy”, Vettel szabályosan versenyzett. Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone maga is megszólalt, kritizálta a Ferrarit, amiért az utolsó utáni pillanatban “belerondít” az idénybe.
A Ferrari a hétvégén Valenciában tartotta idényzáró rendezvényét, a Finali Mondialit, amelyen a márkakupás futamok mellett szokás szerint bemutatózott az F1-csapat, de a pilóták mellett ott volt a cég elnöke, Luca di Montezemolo is.
“Az időseket tisztelettel illik kezelni, főleg, amikor már abba a stádiumba jutnak, amikor nem tudják, mit beszélnek. Azonban világos, hogy az idős kor nem fér össze bizonyos felelős szerepekkel” – szúrt oda egészen keményen Ecclestone-nak Montezemolo, majd áttért az általánosabb értékelésre.
“Gratulálunk Vettelnek és a Red Bullnak, mert aki egy ilyen nehéz idényben győzni tudott, az mindenképp megérdemelte. A Ferrarinál mi ezt így csináljuk. Természetesen azt szeretnénk, ha jövőre már nekünk gratulálna mindenki, ha megnyerjük a címet.”
Montezemolo kitért arra is, hogy nem nagyon örült, amikor Michael Schumacher elengedte Vettelt Interlagosban, és fájlalta, hogy a Ferrarit nagyon gyakran támadták hasonló esetek miatt, míg most semmi ilyesmi nem történt. 
“Egy kicsit más utolsó futamot vártam Michael Schumachertől, hiszen nagyon szorosan kötődik a Ferrarihoz az egykori nagy pillanatok miatt. Ami a többieket (a Toro Rossókat és Mark Webbert) illeti, arról nem akarok beszélni, csak azt szeretném kiemelni, hogy korábban sokszor keményen kritizáltak minket azért, mert ésszerű, szükséges, nyílt csapatjátékot alkalmaztunk.”
“Én mindig is azt mondtam a pilótáinknak, hogy nem önmagukért, hanem a Ferrariért versenyeznek. Mi egy csapat vagyunk, ez látszik a pályán, a bokszutcában is, Felipében pedig nagyon szeretem azt, hogy mindig is csapatjátékos volt, ahogyan Fernando is az.”
“Szóval kritizáltak már minket a csapatjáték miatt, de ítélje meg a közönség ezeket a dolgokat! Nem szeretem az öncélú balhékat, mi csak előre tekintünk, aztán mindenki alkossa meg a saját véleményét. A Ferrari  magatartása mindig a csapatjátékot és a sportot helyezte előtérbe.”


Valenciában Alonso is érintette a Vettel-ügyet:
“Sok videó bukkant fel az interneten, tudtuk, hogy a szurkolóink magyarázatot várnak, ezért helyes volt, hogy a Ferrari tisztázást kért a szövetségtől. Megkaptuk a választ, és mostanra leülepedtek a dolgok. Nem követtem annyira a botrányt, de úgy éreztem, a szurkolóink választ érdemelnek.”
“Őszintén szólva nem igazán érdekel, hogy mit gondolnak rólam Németországban vagy máshol, csak annyit tudok, hogy az emberek az utcán odajönnek, megölelnek, gladiátornak és szamurájnak neveznek. Nekem az 1200 tagú Ferrari család számít, ők pedig mindannyian felállva ünnepeltek egy vacsorán.”
“Elképesztő év volt ez, olyan megismételhetetlen pillanatokkal, mint a malajziai vagy a valenciai győzelem. Úgy érzem, nagyon sokat fejlődtem, amióta a Ferrarinál vagyok, különösen az elmúlt évben. Korábban is nagyjából jó véleménnyel voltak rólam az emberek, de mostanra egy egész más szintű tiszteletet érzékelek. Ahhoz pedig, hogy valaki a Forma-1 igazi nagyjai közé kerüljön, nem elég világbajnoki címeket gyűjteni, az ideihez hasonló szezonokban is helyt kell állni. És ami a jövő évet illeti? Remélem, három-négy ponttal többet szerzek majd!”