F1: Räikkönen nem tévedt el – videó 2

A Lotusnak is bőven kijutott a nehézségekből az őrült Brazil Nagydíjon. Kimi Räikkönen már az első körben csúnyán visszaesett, de később többször is visszakeveredett a pontszerző helyekre. Az 52. körben egészen furcsa kalandja is volt, amikor kicsúszás után egy szervizúton próbált visszatérni a pályára, de zsákutcába futott.
A finn végül így is célba ért – egyedüliként teljesítette mind a 20 futamot az évben, ami új F1-es rekord -, 10. lett, 19. alkalommal hozott pontot. A kitérővel kapcsolatban azt mondta, ezúttal is tudta mit csinál.
“Sűrű futam volt, és nem mindig volt meg a kellő tempónk. Tényleg jó sok minden történt. Az 52. körben kiszaladtam az utolsó kanyarban, mert nem láttam jól, a sisakrostélyom bepárásodott. Ott, ahol kicsúsztam, vissza lehet térni a pályára a betétfutamos bokszutcán keresztül, de ehhez át kell menni egy kapun is. Tudtam, mert 2001-ben is csináltam már ezt, akkor nyitva volt a kapu, idén viszont becsukta valaki. Jövőre kinyittatom!” – mondta a Jégember, aki visszatérő évében a 3. helyen fejezte be a bajnokságot, csak Vettel és Alonso gyűjtött több pontot nála.
A másik lotusos, Romain Grosjean versenye gyorsan véget ért, a 6. körben kicsúszott és a gumifalnak csapódott. Az ütközés nagy volt, de ép bőrrel megúszta, ennyinek örülhetett.
A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier így értékelt:
“Nagyon drámai volt ez a szezonzáró verseny, nem ilyet vártunk, nem ilyet szerettünk volna. De a bajnokság eredménye jó: a negyedik hely volt a célunk, és ezt jelentős előnnyel hoztuk is. A tetejébe egész évben az élcsapatokkal küzdöttünk. Kimi 3. lett az egyéni bajnokságban, ami nagyszerű eredmény két év kihagyás után, és ez az autót és a csapat által nyújtott támogatást is dicséri. Mindenkinek köszönöm a munkát mind Enstone-ban, mind a Renault-nál, büszke vagyok, hogy részese lehetek ennek a projektnek. Biztató a fejlődésünk, meggyőződésem, hogy a stabilitásnak köszönhetően 2013-ban újra dobogókért küzdünk majd.”
“Ami az összképet illeti, természetesen gratulálunk Sebastian Vettelnek, aki háromszoros bajnokként a sportág nagyjai közé emelkedett. Mindenképp meg kell említenünk a nagyszerűen szereplő Fernandót is, egy korábbi bajnokunkat, aki ragyogóan teljesített egész évben. Végül meleg szívvel búcsúzunk ez egyik legnagyobb versenyzőtől, Michael Schumachertől. Mindig nagy dolog, ha egy többszörös bajnok távozik, Michael pedig nagyon nagy dolgokat érte el az évek alatt, többek között két bajnoki címet is hozott Enstone-ba. A legjobbakat kívánjuk neki!”