F1: Räikkönenék nem trágárkodhatnak többet 2

Az Abu-Dzabi Nagydíj dobogós interjújában a győztes Kimi Räikkönen és a harmadikként beérő Sebastian Vettel is illetlen szavakat használt. 
Amikor a veterán David Coulthard azt kérte Räikkönentől, hogy írja le az érzéseit, a finn azzal kezdte, hogy nem nagyon érez semmit, de korábban piszkálták/csesztették/baszogatták – “you guys was (sic!) giving me shit” -, mert nem mosolygott eléggé.  
Az úriemberként ismert DC Vettel miatt is pirult aztán, ugyanis a címvédő a futam leírásakor azt mondta, hogy az időmérős büntetése után vasárnap megvolt az esély arra, hogy elszúrják/elbasszák a hétvégét – “it was obviously a chance to fuck it up”.
Bár a szövegkörnyezetben egyik kifejezés sem túl vészes, önmagukban valóban trágár szavakról volt szó, így Coulthard rögtön a dobogón – minden bizonnyal rendezői utasításra – bocsánatot kért a nyelvezet miatt, hangsúlyozva, hogy Räikkönennek és Vettelnek sem anyanyelve az angol. A kiszólásoknak különös pikantériát adott, hogy a konzervatív Egyesült Arab Emírségekben a törvény erejével is büntethető a nyilvános trágárkodás. 
Természetesen a két pilótát nem jelentették fel, de a közvetítő tévétársaságokhoz és a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) is több panasz érkezett. Az FIA nagyon nem nézte jó szemmel a történteket, a héten a kommunikációs igazgató, Norman Howell levélben hívta fel a csapatok figyelmét arra, hogy az ilyesminek nincs helye az F1-ben, “tegyenek szájkosarat” a viselkedni nem tudó pilótákra.
“Közös felelősségünk, hogy a pilóták tisztában legyenek vele, az ilyen nyelvezetnek nincs helye a médiamegjelenések keretében. A trágárság egyaránt rossz fényt a csapataikra, a szponzoraikra, az F1-re és az FIA-ra is. Megértem, hogy a pillanat heve, az adrenalin, az öröm vagy a csalódottság veszélyes táptalaj, de nem az F1-es pilóták az egyetlenek, akik interjút adnak ilyen helyzetben, a bokszolók, a focisták is rendszeresen nyilatkoznak élőben a küzdelem után, és nekik sikerül illendően beszélniük” – írta az FIA-tisztviselő.  
Bár egy FIA-s szóvivő azt mondta, újbóli előfordulás esetén akár büntetést is kaphatnak a pilóták, Howell hangsúlyozta, hogy most még csak barátilag figyelmeztették az alakulatokat.
“Mivel egy hétvégén kétszer is előfordult, gondoltam küldök egy baráti figyelmeztetést. Emlékeztetnünk kell a pilótákat arra, hogy profik. Ha valaki ezen a szinten versenyez, akkor legyen tisztában azzal, hogy a munkájához a sajtómegjelenések is hozzátartoznak, és ilyenkor megfelelően kell viselkedniük.”