A Toro Rosso 2011 végén, két és fél idény után csapattársával, Sebastien Buemivel együtt Jaime Alguersuarit is ejtette. A faenzai “árvák” végül mindketten tesztelői állást szereztek 2012-re: Buemi a Red Bull Racing harmadik számú pilótája lett, míg Alguersuari a Pirelli tesztpilótájának szegődött.
A spanyol az év folyamán többször is elmondta, hogy nagyon bízik a 2013-as visszatérésben és továbbra is meggyőződése, hogy a jövő évi gumik tesztelésével eltöltött év után megérné őt versenyzőként szerződtetni.
“Nagyon fontos ez, mert a gumik struktúrájának és keverékének változásakor a rutin aranyat ér. Én tizenegy futamnak megfelelő távot vezettem idén, több száz szett gumit teszteltem, ami nagy magabiztosságot jelent a viselkedésük megértésében a különböző hőmérsékleti viszonyok, az eltérő balansz és a tartósság szempontjából. Otthon van egy kis jegyzetfüzetem, benne a jövő év összes titkával” – nyilatkozta az El Confidencialnak. 
A lap szerint Alguersuari elsősorban a Force Indiánál Nico Hülkenberg távozásával megnyíló helyre pályázik, igaz, nemrég a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elárulta, hogy a bajnokcsapat titkaival felvértezett Buemi is tárgyal a silverstone-iakkal.
A Force Indián kívül esetleg szóba jöhet még a Williams, a Caterham és a HRT is, a három csapat hat helyéből csak Pedro de la Rosa 2013-as állása biztos a spanyol alakulatnál.