F1: Nincs meglepetés, Vettelék taroltak 2

A pénteken és szombat délelőtt is tapasztalt meleg időben (29/38 fokos levegő- és aszfalthőmérséklet) és poros körülmények között kezdődött a 2012-es F1-es bajnokság 17. fordulója, az Indiai Nagydíj kvalifikációja. 
A Q1 első érdekessége a Williams utolsó edzésen már megvillantott kiváló tempója volt, Pastor Maldonado és Bruno Senna is kiváló időt ment kemény gumin. A Ferrari a szabadedzésen kipróbált szélárnyékos húzást már az első szakaszban bevetette, Felipe Massa a második egyenesben gyorsította Fernando Alonsót. 
Massa nagyon igyekezett, egy magányos körén meg is pördült, de szerencséjére addigra már továbbjutó időt autózott – nagy veszteség lett volna, ha a későbbi, fontosabb szakaszokban nem segítheti Alonsót. 
A Williamseket persze hátrébb tolták a Red Bullok, a McLarenek, Alonso és a lágy gumira váltó Nico Rsoberg, de Maldonado az utolsó pillanatban szintén a lágyabb keveréken az élre ugrott. 
Az első szakasz kiesői a három kiscsapat pilótái voltak (a caterhames Heikki Kovalainen a kavicságyban zárt utolsó körén), a szokásos hatos mellett az ebben a csoportban szintén gyakran feltűnő Toro Rosso-versenyző, Jean-Eric Vergne búcsúzott.  
A Q2 vége felé több nagyobb névnek is össze kellett kapnia magát, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Romain Grosjean és Michael Schumacher is veszélyben volt, az utóbbi két versenyzőnek nem is sikerült a továbbjutás. Rajtuk kívül búcsúzott a két Force India, Bruno Senna, Daniel Ricciardo és Kobajasi Kamui.
A második szakaszt Vettel nyerte, de Jenson Button alig három századdal volt csak lassabb nála.
A Q3-ban első nekifutásra csak Alonso hozott értékelhető időt, Vettel hibázott, megcsúszott, Hamilton lassú volt, a félidőben végül Mark Webber volt a leggyorsabb 1:25,3-mal. 
A hajrában Vettel 44 ezreddel javított Webber idején, ki is ment a garázsba, és hiába érkezett Alonso, Massa, Button, Hamilton, a közelébe sem értek. A talán veszélyt jelentő Webber rontott a végén, így maradt a második.
Vettel ezzel megszerezte idei ötödik, pályafutása 35. pole-ját, mellette pedig Webber tette teljessé a Red Bull első sort. A csapat sorozatban harmadszor hozott ilyen időmérős eredményt, ez még tavaly sem sikerült. Mögöttük Hamilton és Button, Alonso és Massa, Räikkönen és Perez, illetve Maldonado és a mért kört nem teljesítő Rosberg zárt a top10-ben.  
Az Indiai Nagydíj vasárnap délelőtt 10.30-kor kezdődik.
Indiai Nagydíj, időmérő edzés, Buddh International, 2012.10.27.