Vitalij Petrov 2010-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a sportág első orosz pilótájaként, a Renault-nál kapott lehetőséget. Az enstone-i alakulat két  idény után ejtette, de idén februárban sikerült a Caterhamnél helyet találnia, a jövő azonban nem túl biztató.
Petrovtól a hatalmas orosz piacról érkező szponzori pénzeket vártak, de a támogatók csak nem sorakoztak fel a versenyző mögé, egyre biztosabbnak tűnik, hogy pénz híján a Caterham is elbúcsúztatja 2012 végén.
A 28 éves pilóta mentsvára a 2014-ben Szocsiban rendezendő első Orosz Nagydíj lehet, amelyen szinte kötelező lesz majd hazai pilótát indítani. Petrov menedzsere, Okszana Koszacsenko erre épít, de 2013-at illetően bizonytalan.
“Keményen dolgozunk, vannak terveink. Szinte teljesen biztos, hogy Petrov rajthoz áll 2014-ben Szocsiban” – mondta a Rusznovosztyinak a hét közepén. “De egy újabb csapathoz való átlépés nehéz ügy. Pillanatnyilag két alakulattól van ajánlatom, de bizonyos részleteket még meg kell oldani. Nem konkrétan arról van szó, hogy lesznek-e szponzoraink vagy sem, inkább arról, hogy a Vitalijt támogatni hajlandó szponzorok együtt tudnak-e működni a csapatnál már meglévőkkel.”  
Petrov mellett mostanra csapattársa, Heikki Kovalainen sem érezheti biztonságban magát a Caterhamnél, a konstruktőri bajnokság alakulása az állásába kerülhet.
A Szingapúri Nagydíjon Timo Glock a 12. helyen ért célba, és mivel a Caterham korábbi legjobb eredménye két 13. hely volt, a Marussia átvette a 10. helyet a csapatok versenyében. A fordításhoz óriási szerencse, sok kiesést hozó futam kellene, ha ez nem sikerül, a Caterham tízmilliós összeggel kevesebbet visz az év végén, Kovalainen fizetésére esetleg nem futja, inkább pénzes pilótára cserélhetik.
“Tony (Fernandes, tulajdonos-főnök) azt mondta, hogy azért nem ennyire egyszerű az ügy, de szerintem is lehetséges ez. Tony tudja, hogy én mit nyújtok, de pénzt nem hozok a csapathoz. A menedzsmentem még dolgozik az ügyön, remélem, megoldjuk!”
“Szingapúr óta mindenki mindent belead a csapatnál, hogy visszaszerezzük a 10. helyet. A részletkbe nem mentünk bele Tonyval, szóval pontosan nem tudom, mit jelent a helyzet, de nagyon úgy látszik, hogy ez sokat számít a csapat szempontjából, mindenki keményen dolgozik, hogy jó pozícióban legyünk, ha megint valami rendkívüli adódik. De ehhez mindenképp valami káoszfutam kellene. Szingapúr az volt, de ott nem tudtuk kihasználni a lehetőséget. A jövő Tonyn múlik, ő pedig még mérlegeli a helyzetet. El kell döntenie, hogy két pénzes pilótát akar vagy engem tart meg.”