Sebastian Vettel ott folytatta, ahol Koreában abbahagyta: az Indiai Nagydíj első szabadedzésén a leggyorsabbként zárt a Buddh pályán. A bajnoki éllovas címvédő háromtizedet adott Jenson Buttonnak, négyet-négyet Fernando Alonsónak és Lewis Hamiltonnak.
Az edzés igen csendesen kezdődött, az első félórában az installációs körökön kívül semmi nem történt, mindenki arra várt, hogy mások kezdjék meg a poros pálya letisztítását.
Az első mért kört végül az az Esteban Gutierrez futotta, aki a megfázással küszködő Sergio Perez helyére állt be a Saubernél. A csapat csak a délelőtti helyettesítést jelentette be, az amúgy a pit wallon üldögélő, nem túl rossz bőrben lévő Perez a második edzésre már visszatér majd. Gyorsan gyógyult. 
A 2013-as előléptetésre készülő mexikói tartalékos egyébként nem volt túl meggyőző, olyan óvatosan vezetett, hogy még a Caterham tartalékosa, Giedo van der Garde is gyorsabb volt nála.
Miután beindult a munka a pályán, az aszfalt felülete drámai tempóban javult néhány percenként másodpercnyivel csökkentek az idők, az utolsó körökön Vettel és Button már 1:28 alá is benézett. Délután további javulás várható, hiszen a felgumizódás folytatódik, és a kemény keverékű gumik után előkerülnek majd a lágyak is.
A két Red Bull, a két McLaren és a két Ferrari mellett a két Mercedes-pilóta, Nico Rosberg és Michael Schumacher, valamint a Toro Rossó-s Daniel Ricciardo és a lotusos Kimi Räikkönen fért be a top10-be a végén.
A már említett Gutierrezen és van der Gardén kívül a Williams is a tartalékosát vetette be, a finn Valterri Bottas pedig újra bizonyította, hogy érdemes meggondolni a jövő évi előléptetését, hiszen bő háromtizedet adott az állandó versenyző Pastor Maldonadónak.
Néhány megcsúszástól és kanyarlevágástól eltekintve semmilyen incidens nem történt a délelőtti gyakorláson.
Indiai Nagydíj, 1. szabadedzés, Buddh International, 2012.10.26.