A Sauber a múlt hét végén jelentette be, hogy az Abu-Dzabiban tartandó novemberi ifjoncteszten a valószínűleg 2013-as előléptetésre szánt tartalékosa, a mexikói Esteban Gutierrez mellett a holland Robin Frijnst ülteti majd az autóba.

A 21 éves tehetség sorsa azonban még jobban alakul, ugyanis az idén remekelő privát csapat mellett a harmadik konstruktőri bajnoki siker felé tartó Red Bull is autóba ülteti Abu-Dzabiban, miután Frijns tegnap bebiztosította a Formula Renault 3.5 bajnoki címét.

Frijns a hétvégén Barcelonában tartott szezonzáró fordulón a Ferrari-kötődésű Force India-tartalékost, Jules Bianchit és a Mercedes AMG által szintén F1-es tesztelőként alkalmazott angol Sam Birdöt győzte le.

Az évadzáró versenyeit azonban nem ők, hanem Antonio Felix da Costa nyerte, aki a szezon egyik csillaga volt: csak a felénél szállt be, de az utolsó három hétvégén tarolt. A portugál nem mellesleg a Forma-3-as Európa-bajnokságban is 3. lett idén, Abu-Dzabiban ő lesz a Red Bull másik ifjonca – a döntés nem meglepő, hiszen a 21 éves pilóta az idén közepe óta az energiaital-gyártó színeiben versenyez.

Az abu-dzabi ifjoncteszten idén nem lesz ott minden csapat, hiszen miután az alakulatok nem tudtak megegyezni a helyszínről, a Williams, a Marussia és a HRT júliusban Silverstone-ban, a Ferrari, a Mercedes és a Force India pedig szeptemberben a franciaországi Magny-Cours-ban dolgozott. Abu-Dzabiban a többiek lépnek majd pályára, azaz a két Red Bull-csapat, a McLaren, a Lotus, a Sauber és a Caterham ad lehetőséget a fiataloknak.

Gutierrez, Frijns és da Costa szerepeltetése mellett egyelőre négy másik név biztos: Gary Paffett, Oliver Turvey és Kevin Magnussen a McLarent terelgeti majd a Yas Marina pályán, a Lotus pedig a négyszeres bajnok Alain Prost fiát, Nicolas-t veti be. Míg Paffett és Turvey már tapasztalt tesztelő, az egykori McLaren- és Stewart-pilóta Jan Magnussen fia és a Prost-sarj is most először ül majd F1-esbe.