A Mercedes múlt pénteken bejelentette, hogy 2013-tól Lewis Hamilton ül Michael Schumacher helyére a csapatnál, az angol három évre írt alá velük. A McLaren ugyanakkor jelezte, hogy 2008-as bajnokuk ülését jövőre a pillanatnyilag sauberes Sergio Pereznek adja.

Természetesen a bejelentések ellenére az idény még nem ért véget, hat futam van hátra, amelyen Hamiltonnak és a McLarennek is van még esélye az egyéni és a konstruktőri cím megszerzésére. A hétvégi Japán Nagydíj előtt mindkét fél azt állítja, hogy a közelgő válás nem változtat a rövid távú célokon.

A csapatfőnök Martin Whitmarsh hangsúlyozta, hogy továbbra is teljes mértékben támogatják Hamilton bajnoki hajráját:

“Igen, meggyőződésem! Az autónk versenyképes és még hat futam van hátra. Szerintem akár mind a hatot megnyerhetjük, és így a bajnoki címet is. Szóval Japántól csak erre koncentrálunk. Lewis nagyszerű autóversenyző, nagyon versenyképes. Tudja, hogy még futamokat nyerhet, és meg is akarja nyerni őket, keményen dolgozunk majd ezért” – mondta a Sky Sportsnak, amikor arról kérdezték, Hamilton ezután is bírja-e a támogatásukat.

Whitmarsh attól sem tart, hogy ki kell majd zárni Hamiltont bizonyos, a 2013-as autó fejlesztését illető megbeszélésekről, szerinte nem fog adatokat vinni a Mercedeshez: “Jól ismerem Lewist, tisztelem és bízom benne, ő is tiszteletben tartja a csapatot, szóval nem is gondolok ilyesmikre.”

Miután Szingapúrban a valószínű győzelem helyett nullázott, és az éllovas Fernando Alonsóval szemben 52 pontos hátrányba került, Hamilton azt mondja, az utolsó hat futam hajrájában immár tényleg semmi sem számít, mindent bele alapon hajt majd.

“Amikor először versenyeztem Szuzukában 2009-ben, el sem hittem, hogy ilyen hely még van a Forma-1-ben, ez tényleg egy old-school pálya. Nincs lekerekítve, kifinomítva, mint egy ultramodern helyszín, de épp ez a bája! Fantasztikusan gyors és nehéz jól elcsípni – a hibákat keményen megtorolja. Emellett egészen egyedi, csak Japánban jellemző hangulat van a versenyen, minden bizonnyal a szurkolók miatt, akik borzalmasan lelkesednek a Forma-1-ért, de nagyon udvariasak és barátságosak. Minden napot különlegessé tesznek az ember számára” – mondta a hétvégi Japán Nagydíjról.

“Ami a bajnokságot illeti, most már nem sok értelme van a ponttáblázatot elemezni, innentől mindent bele alapon megy. Ahogy Szingapúrban, most is küzdeni fogok, de remélem, hogy ezúttal jobb lesz az eredmény!”

Természetesen a tavalyi győztes Jenson Button is nyerni indul “második hazájába”, Japánba:

“Mindegyik futamgyőzelmem különleges érzés volt, de a 2011-es szuzukai győzelmem, márciusi cunami utáni első japán versenyen, a mai napig hatalmas büszkeséget jelent, nagyon megható számomra. Köztudott, hogy milyen sokat jelent számomra Japán. Imádom az országot, nagyon sokszor jártam már itt munka és pihenés céljából is, de még most is őszintén lenyűgöz. A szuzukai pálya pedig igazán férfiembernek való. Úgy gondolom, győzelemre képes autóval érkezünk Japánba, újabb jó hétvégéje lehet a McLarennek!”