A Mercedes ma bejelentette, hogy 2013-tól Lewis Hamilton versenyez náluk Nico Rosberg mellett.

A brit Autosport értesülése szerint a lépést tulajdonképpen maga Michael Schumacher provokálta ki azzal, hogy túl sokáig  halogatta a döntést arról, hosszabbít-e vagy sem. A Mercedesnél nem merték megkockáztatni, hogy a 43 éves veterán az idény vége felé a távozást választja, a csapat pedig nem talál megfelelő pótlást a pilótapiacon. Úgy tudni, Schumacher tisztában volt a Hamiltonnal folyó tárgyalásokkal, elfogadta, hogyha sikerül megegyezni a mclarenessel, ő ülés nélkül marad.

A Hamilton szerződtetését bejelentő közleményben Schumacher semmit nem árult el a jövőt illető terveiről, nem tudni, visszavonul-e vagy más csapatnál folytatja.

“Ha akart volna, már nyáron leszerződhetett volna, de Michael azért nem hosszabbított a Mercedesszel, mert nem volt biztos benne, hogy jövőre is versenyezni akar, és nem is sikerült ezt tisztáznia magában” – mondta menedzsere, Sabine Kehm a BBC-nek. A kérdésre, hogy mostanra megvan-e a döntés, egy rövid nemmel felelt.

Schumi előtt nem sok lehetőség áll. A Ferrarinál egyelőre “üres” Felipe Massa helye, de egyre valószínűbbnek látszik, hogy megtartják a brazilt. Érdekes lehet a Sauber, ahonnan év végén távozik a Hamiltont a McLarennél pótló Sergio Perez – Kehm Szingapúrban járt is a svájci csapatnál…

“Igen, igaz, hogy a Saubernél voltam. Elég sokszor megfordulok ott, évek óta ismerem őket. De ez nem jelenti semmi többet” – állította.


A Schumachert még az F1-es bemutatkozása előtt versenyeztető Peter Sauber Szingapúrban azonban nem csinált titkot belőle, hogy az ajtó nyitva áll náluk, a német Auto Motor und Sportnak azt mondta, “azonnal” leszerződtetné a hétszeres bajnokot, ha szabad lenne.  Perez távozása kapcsán a svájci csapatfőnök így nyilatkozott ma:

“A versenyzői felállásunkat a megfelelő időben bejelentjük majd. Sergio lehetőséget kapott, hogy a Forma-1 egyik legsikeresebb csapatánál, a McLarennél versenyezzen, minden jót kívánunk neki ehhez! De mielőtt távozna, van még hat futam, amelyen minden támogatást megkap majd tőlünk, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtse.”

A hírek kapcsán Schumi korábbi menedzsere, Willi Weber is megszólalt, a SID hírügynökségnek azt mondta, ha a veterán nem vonul még vissza, akkor a Ferrarihoz kellene “hazatérnie”.

F1: Mi lesz most Schumacherrel? 3


“Semmi sem lehetetlen, én elképzelhetőnek tartom a Ferrarit. Ha még én lennék a menedzsere, azonnal autóba pattannék, mennék Olaszországba, hogy elbeszélgessek Luca di Montezemolóval, Michael náluk volt a legsikeresebb. A Sauber? Nos, semmi bajom a Sauberrel, az autójuk pedig jelenleg gyorsabb is a Mercedesénél, de nem hiszem, hogy Michael szeretne oda menni. Nem lenne jó egy világszintű topcsapattól egy kis privát alakulathoz menni. Szerintem csakis Ferrari vagy McLaren, de a McLaren már foglalt.”

Weber hozzátette, ha Schumacher abbahagyja a versenyzést, akkor talán a Mercedes tanácsadójaként vagy nagyköveteként folytatja, bár ennek kicsit ellentmond, hogy a csapat Hamiltonnal egy időben Niki Laudát is leigazolta, két ilyen ász alkalmazása nem tűnik valószínűnek.