Vitalij Petrov 2010-ben az F1 első – fizetős – orosz pilótája lett, azonban lehetséges, hogy három év után távozni kényszerül a sportágból. Hiába a hatalmas pénzügyi lehetőségeket tartogató piac, a versenyző mögé egyáltalán nem soroltak be az orosz szponzorok.

A Lotus Renault 2011 végén ejtette Petrovot, aki aztán csak februárban, a téli tesztek idején tudta “kivásárolni” Jarno Trullit a Caterhamnél. Mostanra viszont az akkori források is elapadtak, a versenyző menedzsere, Okaszana Koszacsenko pedig már nyáron arra utalt, hogy nem is hajlandóak tovább fizetősként versenyezni, épp ellenkezőleg, három év után Petrov már fizetést szeretne látni az F1-ben.

Úgy tűnik, a dolgok nem haladnak jól, ugyanis Koszacsenko  az R-sport.ru-nak azt mondta, hogy felfüggesztették az meg nem nevezett csapatokkal folytatott tárgyalásaikat.  

“Szünetet tartunk. Időre van szükségem, hogy konszolidáljam a pénzügyi lehetőségeinket, átlássam, hogy van-e értelme folytatni bármilyen tárgyalást. Pénz nélkül nincs versenyzés” – állította, majd hozzátette, hogy most nem fognak az utolsó pillanatig erőlködni, “más projektek” után néznek, ha nem megy az F1. “Nincs szándékomban egész télen tárgyalni, mint legutóbb.”

Koszacsenko a Caterham tulajdonos-főnökének, Tony Fernandesnek is odamondott, miután a maláj üzletember Szingapúrban arról beszélt, hogy reményei szerint hamarosan pozitív fejleményekről számolhat be a más csapatokkal is hírbe hozott Heikki Kovalainen jövőjét illetően:

“Nagyon örülünk, hogy Tonynak jó hírei vannak, de szeretnénk ha a jó hír az autó fejlesztéséről is szólna, nem csak Heikkiről…”