A Magyar Nagydíjat követő nyári szünetre Fernando Alonso kellemes előnyt szerezett a bajnokságban, a ferraris 40 ponttal vezetett legközelebbi üldözője, Mark Webber előtt, míg a címvédő Sebastian Vettel 42, a mclarenes Lewis Hamilton 47, a lotusos Kimi Räikkönen 48 pont lemaradással követte.

A Belga Nagydíjon aztán Alonsót is utolérte a balszerencse, a rajtnál teljesen vétlenül esett ki a Romain Grosjean által okozott balesetben, és bár Lewis Hamilton ugyanígy nullázott, Vettel 24, Webber 32, Räikkönen 33 pontnyira zárkózott fel. A győzelmével még Jenson Button is képbe került.

Alonso mindannyiukkal számol is, de nem titkolja, hogy nem aggódik, bízik benne, hogy tud majd gazdálkodni a meglévő előnnyel, a riválisok egy része pedig rövidesen kiesik a versenyből.   

“Azt hiszem, nagyjából hasonlóan alakul majd a hajrá, mint eddig. A leggyorsabbhoz nehéz lesz felzárkóznunk, de a lényeg, hogy megbízható legyen az autónk. Tudjuk, hogy a McLaren erős lesz még, futamot nyer és mások is győzhetnek, például a Red Bull. De épp emiatt, a különböző győztesek miatt talán előnyben maradunk. A mostani bajnoki pozícióban nekünk még belefér egy hiba vagy egy rossz futam, a többieknek viszont nem, szóval inkább rajtuk van nyomás.”

“Jelenleg még mindenki versenyben van, mindkét mclarenes, mindkét Red Bull-os, Kimi és én. Szóval pillanatnyilag hat esélyes van, de a következő két-három futam után már csak ketten vagy hárman maradunk, szóval nagyon fontos a most következő szakasz.”
 
A spái nullázás sem aggasztja túlságosan Alonsót, szerinte a szerencse fordulni fog: “Az idényben mindig akad olyan futam, amikor rosszul alakulnak a dolgok. Velem ez Spában történt, de a többiekkel is lesz ilyen, szóval visszajönnek majd a Spában elúszott pontok.”

A bajnoki éllovas már kedden jelentette, hogy fizikailag rendben van, “200 százalékos”, a reflexjavító szerkezeten új rekordot ért el, most pedig  azt is elmondta, hogy a balesetben megsérült autóval sem lesz gond. A kiesés miatt tulajdonképpen egy futamot nyert is a motorral, az erőforrás “pihent”:

“A motorral nincs gond, nincs probléma vagy sérülés, szóval most a többiekhez képest nekem friss erőforrásom lesz. Nem nagy előny a teljesítmény szempontjából, de a vezethetőségnek mindig jót tesz az új motor.”