Az előző két napnál melegebb, (21 fokos levegő- és 33 fokos aszfalthőmérséklet) mellett fogadta Spa a Forma-1-eseket a 2012-es világbajnokság 12. futamán, a Belga Nagydíjon. Az első két sorból az első mclarenes pole-ját megszerző Jenson Button, a két Sauber és Kimi Räikkönen várta a rajtot.


A startnál Pastor Maldonado kiugrott, hátrébb pedig óriási baleset történt. Lewis Hamiltont Romain Grosjean a célegyenes jobb szélére szorította, a füvön megpördült, bevágódott a mezőnybe. A La Source-hoz érve Hamilton, Alonso, Grosjean és Perez és Kobajasi ütközött, repkedtek az alkatrészek. A McLaren, a Ferrari, a Lotus és Perez Sauberje ripityára tört. Azonnal beküldték a biztonsági autót.

A kavarodásban többen is nagyot léptek előre, Button és Räikkönen mögött a két Force Indiás, Nico Hülkenberg és Paul di Resta, Michael Schumacher, a két Toro Rossó-s, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne, majd Mark Webber, Bruno Senna és a caterhames Heikki Kovalainen sorakozott a top10-ben.

Sebastian Vettel a 12. helyre csúszott vissza, Felipe Massa mögé. Nico Rosberg a 23. helyről a 13. pozícióba került előre.

Alonso és Hamilton kiesése igazolta, amiről több bajnoki esélyes is beszélt már idén, azaz egy-egy szerencsétlen fordulat, nullázás gyorsan átírhatja az esélyeket. A spanyol egy rekord beállításának lehetőségét is elbukta, ugyanis Spában beállíthatta volna Schumacher 24 egymás utáni pontszerzéses eredményét.

A futam az 5. körben indult újra. Az Eau Rouge-nál Massa hibázott, kisodródott egy kicsit, Vettel támadott is, de a Kemmelen utolérték Kovalainent, így mellette ugyan elmentek, de a címvédő már nem tudott a Ferrari elé került. Közben Hülkenberg megelőzte Räikkönent, Maldonado pedig valahol ütközött, letört az első szárnya, kiállt.

Button gyorsan elszakadt a többiektől, Räikkönen viszont küszködött, a di Restát levadászó Schumacher már őt fenyegette. Vettel a 7. kör végén a Buszmegállónál megelőzte Massát, majd a 10. körben ugyanott ugyanezt tette csapattársával, Webberrel is. Ezután Bruno Sennát kezdte támadni, akit a 13. kör végén utasított maga mögé ugyanott.

Előrébb Ricciardo vette el az 5. helyet di Restától, míg Schumacher elkapta Räikkönent, felért a virtuális dobogóra.

Di Resta a 11. , Räikkönen és Webber a 12. körben ment kerékcserére. Hülkenberg a 14. körben ment ki a 2. helyről. A kiállásnál a Force Indiá-s német nem járt jól, Räikkönen mögé esett vissza. Az élmezőnyből lassan mindenki kiment, de Button, Schumacher és Vettel nyújtott első etapot vitt az első három helyen. Rosberg is ezzel próbálkozott, de folyamatosan csúszott vissza.

Schumacher a 20. körig bírta, egy nagy elfékezés után vágott ki a bokszutcába Vettel előtt. Button és Rosberg a következő körben járt kint. Vettel tartott ki a legtovább, az élen hajtott, próbált minél több időt kiautózni, a 22. körben, kapott új gumikat.

A bokszban baleset is történt, a Caterhamnél figyelmetlenül engedték ki Kovalainent, a finn nekiment az épp beálló Narain Karthikeyan HRT-jének.

F1: Button nyert, Alonso nagyot bukott 3


A 22. körben, a féltávnál a sorrend Button, Räikkönen, Hülkenberg, Webber, Massa, Vettel, Ricciardo, Schumacher, Vergne és di Resta állt a pontszerző helyeken. A végső sorrend az egy- és kétkiállásos stratégiák csatájáról szólt.

A kiállásaik után Vettel és a Schumacher is előzgetett, ahogyan Senna is elvette a 10. pozíciót di Restától.

A 28. körben nagy lett a forgalom a bokszutcában, Hülkenberg, Webber és Massa is kiment friss gumikért, Räikkönen egy körrel később tudta le a második cseréjét. A lotusos a friss gumikon a 31. kör végén meg is előzte Schumachert a Buszmegállónál, de aztán a következő kör elején a DRS-zónában a hétszeres bajnok visszavette a pozíciót. Több próbálkozás után Räikkönen a 34. kör elején Räikkönen az Eau Rouge-ra vezető lejtőn támadott, és végleg eldöntötte a csatát.

Egy körrel később Hülkenberg lépett a hétszeres bajnok elé, de Schumacher a Kemmelen a DRS-sel  visszaelőzte a fiatalabb németet. Az élen Button és Vettel zavartalanul hajtott, az egykiállásos stratégiát szépen tudták végrehajtani.

Schumi a 36. körben ment ki kereket cserélni, ejtenie kellett az egykiállásos kísérletet. Ugyanekkor Massa a Kemmelen megelőzte Webbert.

F1: Button nyert, Alonso nagyot bukott 4


A top10 sorrendje ekkor Button, Vettel, Räikkönen, Hülkenberg, Massa, Webber, Schumacher, Senna, Vergne és Ricciardo volt. Nem sokáig, ugyanis Senna tapadása látványosan fogyott, Vergne, majd Ricciardo is elment mellette, a brazil ki is ment friss abroncsokért, ezzel di Resta lépett az utolsó pontszerző helyre.

Button magabiztosan ért célba, a pole után a győzelmet is bezsebelte Spában, pályafutása során a 14. sikerét aratta. Mögötte az újrarajtolásnál még csak 12. Vettel ért be, a dobogóra még Räikkönen ért fel.

A további pontszerző helyeken Hülkenberg, Massa, Webber, Schumacher, Vergne, Ricciardo és di Resta osztozott.

Belga Nagydíj, Spa-Fracorchamps, 2012.09.02.