Az időjárási jóslatok tökéletesen beváltak, a Belga Nagydíj első edzésén szakadó eső, vizes pálya fogadta  a nyári szünetből visszatérő F1-eseket.

Az eső időnként szakadt, máskor egy kicsit elcsendesedett, de érdemi munkára nem igazán volt lehetőség Spában, kevesen voltak, akik tényleg meghúztak néhány kört. A legszorgalmasabb egyben a leggyorsabb is lett: bár mindkét Sauber többször is elhibázta a Les Combes féktávját, a 20 kört teljesítő Kobajasi Kamui zárt a legjobb idővel.

Mögötte a williamses Pastoe Maldonado és a két Toro Ross-pilóta végzett, míg az élmenők közül csak Mark Webber zárt a top5-ben.   

A “nagyok” igazából nem is nagyon erőlködtek valódi gyors körökkel, alig-alig dugták ki az orrukat egy-egy tapogatózó körre, így az erőviszonyokról az égvilágon semmi sem derült ki.

A vizes, tócsás pálya jó néhány pilótát megtréfált – az Eau Rouge-nál például egymás után szaladt túl Michael Schumacher, Pastor Maldonado és Nico Hülkenberg -, de az óvatos vezetés miatt nem történt komoly incidens.

A Williamsnél és a HRT-nél lehetőséget kaptak a tartalékosok, Valtteri Bottas és Dani Clos vezetett, bár valószínűleg jobban szerettek volna egy sima, száraz edzést, mint ezt.

A mezőnyből egyedül Felipe Massa nem hozott semmilyen időt, mert egy korai installációs kört követően csak az edzés végén lépett újra pályára, de a felvezető köre végén, a Buszmegállónál füstöt eregetve megadta magát a Ferrari-motor, nem ért körbe.

Belga Nagydíj, első szabadedzés, Spa-Francorchamps, 2012.08.31.