Míg Lewis Hamilton 47 pontos lemaradással még az éllovas Fernando Alonso valódi üldözői közé tartozik, a tavaszi-kora nyári hullámvölgyének köszönhetően Jenson Button hátránya már igen jelentős, 86 egységgel áll a ferraris mögött, csak a 7. a pontversenyben.

Bár lassan talán logikus lenne Hamiltont előnyben részesíteni, az egyenlőségi politikát folytató McLarennél azt mondják, hogy ez még nem időszerű, ilyen döntést csakis később hoznak, ha egyáltalán fognak valamikor.

“Lehetséges, hogy eljön majd az a pont, de még kilenc futam van hátra, versenyenként 25 megszerezhető ponttal még gyorsan változhatnak a dolgok. Meg kell fontolnunk, mikor kérjük arra a versenyzőnket, hogy a másik pilótát támogassa” – mondta a csapatfőnök, Martin Whitmarsh, hozzátéve, hogy örül Button “feltámadásának”.

“Szerintem jó hír, hogy úgy érkezünk Spába, hogy mindkét pilótánk a győzelmet célozza. Jenson erősen ment a nyári szünet előtti futamokon, és nagyon intelligens versenyző. Jó néhány futam kell még, mielőtt foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Jenson is győztes alkat. Jó a kapcsolatuk Lewisszal, de  Jenson ezen a hétvégén is igyekszik majd megverni őt.”

Button maga is arról beszélt, hogy egyelőre nem is gondol arra, hogy Hamilton másodhegedűse legyen.

“Szerintem nincs értelme erről beszélni most. 40 pont a különbség köztünk, kevesebb, mint két győzelem. A mezőny fele a csapattárs előtt áll, de nem fog minden második pilóta beállni a csapattársa mögé segíteni. Mindig úgy gondoljuk, hogy van esélyünk, és amíg csak létezik az esély, küzdeni is fogunk.”

“Küzdeni vagyok itt, azért, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam a magam és a csapat szempontjából is. Elég unalmas bajnokság lenne, ha csak 12 pilóta küzdene a sikerért, a többiek pedig csak őket támogatnák. Egészen addig hajtunk, amíg meg nem nyerjük a címet vagy teljesen kizárttá nem válik a győzelem” – mondta a 2009-es bajnok.

Spában Hamilton is azt mondta, hogy nem vár támogatást Buttontól, saját erőből akar nyerni:

“Nem, nem várok ilyesmit, Jenson a csapatnak, de önmagának is gyűjti a pontokat. Az idény előrehaladtával egyre erősebb, és arra számítok, hogy ez így is folytatódik. Tőle is kellenek a pontok, szóval azt is kívánom, hogy ő is menjen jól.”

“Csapatsorrend? Én nem így tekintek a versenyzésre. Ha visszagondolok olyan évekre, amikor a pilóták elengedték a csapattársat, hogy megnyerhessék a bajnoki címet… nekem ez nem tűnik helyesnek. Én nem is fogok ilyet kérni. Ha nem vagyok elég gyors, akkor nem vagyok elég gyors. Én úgy akarok nyerni, hogy én voltam a leggyorsabb, nem úgy, hogy ajándékba kaptam a pontokat, vagy valakit feltartottak vagy ilyesmi.”