Heikki Kovalainen 2007-ben a Renault-nál mutatkozott be a Forma-1-ben, majd 2008-2009-ben két nem túl fényes évet töltött el a McLarennél, mielőtt 2010-re az újonc Lotus Racingnél – mára Caterham – talált volna helyet magának.

A kiscspat a három újonc közül egyértelműen a legjobb, legkomolyabb és legversenyképesebb, de a fő cél, a régiekhez való felzárkózás két és fél idény alatt sem sikerült, így a finn pilóta nyíltan kifejezte már elégedetlenségét és azt, hogy 2013-ban már valóban ütőképes, lehetőleg nagycsapatnál szeretne versenyezni.

A 30 éves Kovalainent hírbe hozták már a Sauberrel, akár a Ferrarinál is kiköthet Felipe Massa helyén, amíg az olasz csapat – legalábbis a pletykák szerint – 2014-ben Sebastian Vettelt ülteti az autóba, sőt mivel Lewis Hamilton még nem írt alá újabb szerződést, elvileg a McLarennél is adódhat üresedés. A finnt a német Motorsport-total.com kérdezte a jövőről.

“Csak pletykák, ennyit tudok mondani. Erősnek tűnnek idén, de tényleg nem tudok mást mondani” – válaszolta, amikor a sauberes spekulációkról kérdezték.

Természetesen a Ferrarit is és McLarent is felhozták, a két élcsapatól így beszélt:

“Számomra igaz álom volt a McLarennél versenyezni. Nagyszerű csapat, de persze a Ferrari is az. Fernando óriási munkát végez, és Massa is javul. Topcsapat az is, nem kérdés.”

“Bár voltak jó és rosszabb pillanataim is ott, csakis jót mondhatok a McLarenről. Mára tudom, hogy mi történt akkor és azt is, mi lenne, ha egyszer újra lehetőséget kapnék ott. Részemről nem lenne gond visszamenni. Nagyszerű csapat, a mai napig sok mclarenessel tartom a kapcsolatot, például Martin Whitmarsh-sal is nagyon jó a viszonyunk. Akkoriban nem álltak össze a dolgok, de megvolt ennek az oka. Azóta viszont nagyon sok minden változott.”