A cseh Tomas Enge 2001 végén a Forma-1 első kelet-európai versenyzője lett, amikor néhány futamra beugrott a Prost GP-hez. A pilóta 2002-ben a GP2 elődjében, a Forma 3000-ben indult újra, bajnok is lett, azonban címét utólag elveszítette, amikor marihuána-fogyasztást mutattak ki nála.

A mostanában az FIA GT-világbajnokságban versenyző pilóta 10 évvel később hasonló bajba keveredett, a doppingszűrésen tiltott szer használatával bukott, a büntetése másfél év versenyzéstől való eltiltás lett.

Enge Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy nem szándékos doppingról volt szó, a szívbetegségére szedett gyógyszer keverte bajba. Fellebbez, felmentést remél.

“Szeretnék tájékoztatást adni a szabadon hozzáférhető gyógyszerem miatt kapott büntetésről. Ahogy már a navarrai futam után is jeleztem, tiltott szert találtak a mintámban, a szigorú doppingszabályok értelmében pedig akkor is a sportoló felelős, ha nem szándékosan használ tiltott szert” – írta a 35 éves Enge, kiemelve, hogy épp a szándékosság hiánya miatt kapott csak 18 hónapot a lehetséges 2 év helyett, azonban még ezt is sokallja.

“Szerintem nagyon szigorú ez a büntetés. A magam részéről visszautasítom a tiltott szerrel való visszaélés vádját, úgy gondolom, hogy egy félreértés az egész. Már korábban kérelmeztem az FIA-nál, hogy engedélyezzék a tiltott szert is tartalmazó gyógyszerem szedését, amelyet szívproblémám kezeléséhez szükséges. Remélem, hogy az FIA fellebbviteli bírósága figyelembe veszi ezt és sikerrel járok!”