Felip Massa ugyan Silverstone-ban hozott egy 4. helyet és a Hungaroringen sem kvalifikált rosszul, de az évek óta alulteljesítő brazil év végén lejáró szerződésének megmentéséhez ez valószínűleg kevés lesz.

A hétvégén kiderült, hogy az olasz csapat a múlt héten hagyta lejárni Massa 2013-as hosszabbítására szóló opcióját, így nyilvánvaló, hogy a pilóta helyzete ingatag.

A fentieknek is köszönhetően a Hungaroringen a pilótapiaci spekulációk, az ún. silly season is új löketet kapott, fókuszban most a Ferrari Fernando Alonso melletti hely van, méghozzá meglepő jelöltekkel.

Nem titok, hogy tavalyi mclarenes szerződéshosszabbítása előtt a Ferrari megkörnyékezte Jenson Button, az viszont meglepő, hogy állítólag továbbra is érdeklődnek az angol iránt. Az olasz Autosprint híre szerint annak ellenére, hogy a 2009-es bajnoknak stabil szerződése van a jövő évre, Maranellóban mégis potenciális jelöltként számolnak vele.

A lap kérdésére Button nem is tagadta a pletykákat, bár leszögezte, hogy “a Ferrarinál is tisztában vannak a szerződési helyzettel”. A korábban egyébként Alonsót álomcsapattársként emlegető  mclarenes azonban sejtelmesen azt is hozzátette, hogy “soha ne mondd, hogy soha”.

Még érdekesebb azonban, hogy Maranellóban a 2009 végén idő előtt elküldött Kimi Räikkönennel is foglalkoznak, sőt ő a favorit – a hírt több komolyan vehető sajtótermék is közölte. A Ferrarinál állítólag mindig is elégedettek voltak a csapattal 2007-ben bajnoki címet szerző finn hozzáállásával és Räikkönen valószínűleg jó meg is férne, együtt tudna működni Alonsóval.

A finn MTV3-nak a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali azt mondta a hungaroringi paddockban, hogy szerinte Alonso és Räikkönen “sokban hasonlít egymásra”.

“Kifelé sosem panaszkodott. 2009-ben simán mondhatta volna, hogy ilyen autóval nem érhetek el semmit, de végig higgadt maradt és támogatta a csapatot. Szerintem ez nagyon fontos volt, tényleg mindig igyekezett előrevinni a csapatot, próbálta a maximumot kihozni mindenből” – méltatta Räikkönent Domenicali.

A finn visszatérésének akadálya lehet azonban, hogy a szóbeszédek szerint a Ferrari elnökével, Luca di Montezemolóval nem épp szívélyes körülmények között váltak el 2009 végén, erre maga Räikkönen is utalt egy nemrég készült interjúban. Vasárnap természetesen Räikkönent is megkérdezték, hogy megfontolná-e a Ferrarihoz való visszatérést.

“Mindig is mondtam, hogy nem haragszom rájuk, jó volt a csapatnál. Bajnoki címet nyertem velük. Sose tudni, mit hoz a jövő. De jól érzem magam itt, ahol vagyok, elég jól mennek a dolgaink. Sose tudni, mi lesz, de én elégedett vagyok a mostani helyemmel” – mondott A-t és B-t is egyszerre a finn.

A räikkönenes pletykák amúgy egy további csavart is jelenthetnek: Lewis Hamilton továbbra sem hosszabbított még a McLarennel, és bár mostanában úgy tűnt, tulajdonképpen nem lesz választása, marad, ha a finn a Ferrarihoz távozik, a 2008-as bajnok akár a Lotusnál is találhat helyet magának – pár hete már hírbe hozták őket egymással.