F1: Schumi alól kifogyott a Hungaroring 2 A Hungaroringen pénteken lezajlott a Magyar Nagydíj első két szabadedzése. Míg délelőtt végig száraz, meleg idő volt, a délutáni gyakorlásnak csak az első felére volt ez igaz, mert egy gyors zivatar alaposan megváltoztatta a körülményeket. Egy dolog nem változott, mindkétszer Lewis Hamilton volt a leggyorsabb.

“Nagyon pozitív nap volt, igazán nagyon elégedett vagyok! Sikerült jó irányba indulni a beállításokkal, de van még dolgunk. A Red Bullok is nagyon gyorsnak tűnnek, a Lotus is és persze a Ferrari is. Szóval egyáltalán nem bíztuk el magunkat. Jól érzem magam az autóban, de az edzés és az időmérő két külön dolog. Semmi kétségem, hogy holnap a kvalifikáción Fernando hirtelen talál majd még fél másodpercet és a Red Bullok is begyorsulnak. De azt hiszem, nem vagyunk rossz helyzetben.”

A bajnoki éllovas Alonso ötödikként zárt, ő Hamiltonnál is óvatosabban beszélt:

“Mi t is mondhatnék, szokásos péntek, ami után nehéz megtippelni, hogyan alakul majd az időmérő és a verseny. Főképp, ha még esni is fog, ahogy az elmúlt két hétvégén történt. A mostani eső miatt nem is sikerült kipróbálnom a száraz gumikat hosszabb etapon, de délelőtt legalább sikerült elvégezni az új aerodinamikai elemek tesztjét.”

“Innen aztán jön a mérnöki munka, az elemzés, hogy a lehető legjobb csomagot állítsuk össze a hétvége további részére. Az időmérő itt sokkal hangsúlyosabb, mint máshol, létfontosságú lesz, hogy a legaprólékosabban felkészüljünk holnapra. Hogy egyelőre nem ismertük ki a gumikat? Így van vele mindenki, pont, ahogy Silverstone-ban és Hockenheimben is volt.”
 
Hamilton mögött Kimi Räikkönen hozta a nap második legjobb idejét, úgy tűnik, a Lotusnak tényleg jót tesz a meleg.

“Átlagos péntek volt számomra, megcsináltuk a szokásos dolgokat, igyekeztünk a lehető legjobb tempót kihozni az autóból. A második leggyorsabb lettem, ami jó, sikerült az elmúlt futamokhoz képest jobban beállítani az autót, elégedett voltam vele. Kicsiket javulunk, de folyamatosan, a jó irányba haladunk. Ez csak a péntek volt, de holnap is jó napot remélünk!”

A másik mclarenes, Jenson Button is ettől tart, szerinte a Lotus a szombati, száraz és meleg időben nagyon veszélyes lehet az időmérőn. A tavalyi győztes azonban a futam miatt nem aggódik, szerinte bármi lehetséges lesz vasárnap.

“Úgy gondolom, hogy a Lotus igazán gyors. Szerintem Kiminek nem sikerült egy hibátlan kört összeraknia, mégis második lett délután. Melegebb időben tényleg ott láthatjuk majd a Lotusokat az élen – korábban is ez volt a helyzet, Bahreinben is nagyon erősek voltak. Azt hiszem, nagyon szoros lesz az időmérő és a verseny is, a kulcs a tökéletes balansz. Előzés tekintetében vannak rosszabb helyek is a Hungaroringnél, szerintem előznek majd a pilóták, főképp a célegyenesben a DRS-sel. A kvalifikáció fontos itt, de nem az dönt el mindent.”

Sebastian Vettel délelőtt csak a 15., délután a 8. idővel zárt, természetesen felmerül a kérdés, hogy a Hockenheim után betiltott motorvezérlési trükk miatt változott az autó viselkedése és teljesítménye.

“Nem éreztem semmi különbséget. Sokat beszélnek erről, de ha ismernék a hátteret, akkor nem lenne olyan izgalmas a téma, nem írnának róla annyit. Szerencsére holnap új lapok jönnek, holnapután is és hétfőn is, én csak a versenyre koncentrálok, igyekszem majd jó hírekkel megtölteni a hétfői újságokat” – mondta a címvédő, hozzátéve, hogy egyelőre nem teljesen világos a kép előtte, ugyanis a második edzésen sem gyakorolt a lágy gumikkal.

“Nehéz megítélni a gumihelyzetet, mert a lágyakkal nem próbálkoztam, szóval nehéz összemérni, melyik keverék jobb. Szokásos péntek, de úgy gondolom, bőven javulhatunk még. Egy kicsit jobban kellene teljesíteni a hétvége további részében, aztán majd meglátjuk. Sajnos az időjárás most kiszúrt velünk, de mások is így jártak, majd meglátjuk, mit érhetünk el holnap.”

Ahogy a múlt héten Hockenheimben, Michael Schumacher ezúttal sem kerülte el a falat a vizes pályán, a második edzésen a 11-es kanyart egyenesítette ki a hétszeres bajnok.

“Egyszerűen csak kifogyott alólam a pálya, már nem tudtam megállítani az autót. Azt hiszem, nem úszott fel a kocsi, elég szokatlan volt. Kicsit fura, de le kell zárni, nem kell vele foglalkozni. Őszintén szólva nem szokásos esős viszonyok voltak, először még teljesen száraz volt, aztán egy gyors eső, szóval nem a megszokott körülmények. Szóval tényleg nem nagyon izgatom magam emiatt.”

“Azt hiszem, az eső újra jó lehetőséget teremthet számunkra, ahogy Silverstone-ban és Hockenheimben is láttuk, majd kiderül” – mondta a hétvégi kilátásokról, hozzátéve, hogy azért igazán sokat nem tudtak nem tudtak meg az edzések száraz szakaszain sem.