F1: McLaren-előny, a Red Bull sehol 2 Délelőtt 10-kor az első szabadedzéssel megkezdődött a Magyar Nagydíj F1-es programja a Hungaroringen. Az előrejelzések ugyan az esőre is adtak esélyt, de a napos idő végig kitartott, a száraz pályán pedig mindenki igyekezett is a lehető legtöbb munkát elvégezni, nagy volt a forgalom. Folyt az új alkatrészek tesztelése, az aerodinamikai elemzés.

A különösebb incidens és érdekesség nélkül zajló gyakorláson a McLaren tűnt a legerősebbnek, az élen Lewis Hamilton és csapattársa, Jenson Button zárt, úgy tűnik, a hockenheimi feltámadás nem egy hétvégére szólt.

A McLarenek mögött a bajnoki éllovas Fernando Alonso végzett, de hátránya több mint fél másodperc volt, ami a pálya rövidségét tekintve igen sok. Érdekes módon ez a mezőny további részére is igaz, a különbségek meglepően nagyok, inkább hosszú pályákra jellemzőek.

A top10-be befért mindkét Mercedes, Massa a másik Ferrarival, a Lotus új dupla DRS-ét próbálgató Kimi Räikkönen, valamint csapattársa, Romain Grosjean, végül pedig a Williams tartalékosa, Valtteri Bottas és a sauberes Sergio Perez is.

Nem Bottas volt az egyetlen, aki pénteki edzéslehetőséget kapott, a Force India Jules Bianchit küldte pályára, míg a HRT-nél Hockenheim után Dani Clos vezetett újra.

Hogy az FIA által kikényszerített motorvezérlési módosítás miatt vagy sem, nem tudni, de a Red Bull feltűnően lassú volt délelőtt, Mark Webber a 13, Sebastian Vettel pedig csak a 15. volt, több mint 1,7 másodperccel maradtak el Hamiltontól.

Érdemes kiemelni, hogy az idők egyelőre a Pirelli keményebb, azaz közepes keverékén születtek, ha száraz lesz a délután, a lágyakon jelentős javulás következhet majd.

Bár sokan jártak itt-ott a pályán kívül, a betonozott bukótereknek köszönhetően mindenki épségben vissza is tért, a “legizgalmasabb” incidenst Pastor Maldonado 10-es kanyarban történt kavicságyas szánkázása jelentette.

A Magyar Nagydíj délután 14 órakor folytatódik a második szabadedzéssel.

Magyar Nagydíj, 1. szabadedzés, Hungaroring, 2012.07.27.