Heikki Kovalainen 2010-ben igazolt az akkor még Lotus Racing néven futó Caterhamhez, és ugyan pontot nem szerzett, teljesítményével bizonyította, hogy újra megállná a helyét egy nagycsapatnál is. A szakértők gyakorlatilag mindig elismeréssel szólnak a finnről, aki valóban a maximumot hozza ki magából és az autóból, más kérdés, hogy ez nem sok mindenre elég.

Kovalainen is érzi, hogy jól megy neki, nem lenne ellenére a váltás. “Még nem beszéltem egyik csapattal sem, sőt a sajátommal sem” – mondta Kovalainen. “Annyi biztos, hogy  a jelenlegi szerződésem év végén lejár, de most csak az érdekel, hogy a jelenlegi lehetőségekből hozzam ki a legtöbbet. Akármi is történik, ezzel biztosíthatom, hogy a legjobb helyzetbe kerüljek akár a saját csapatomnál, akár másnál, de még nem tartunk a tárgyalásoknál.”

“A menedzsmentemmel még nem vizsgáltuk komolyan ezt a kérdést, kicsit korai lenne még ezzel foglalkozni. Vannak előttem a sorban, nem tudjuk, mi lesz Lewis Hamiltonnal és Michael Schumacherrel, az ő sorsuk valószínűleg mindenkire hatással lesz. Ahogy mondtam, most a saját teljesítményemre koncentrálok.”

“Úgy gondolom, hogy jó teljesítményt nyújtok, újra megtaláltam önmagam és ez jó a saját jövőm szempontjából. A csapatok azt várják pilótáiktól, hogy szállítsák az eredményeket, én éppen ezt teszem.”

“Nem hiszem, hogy a csapatban bárki elégedett lenne az idény eleje óta nyújtott teljesítményünkkel. Mindenki többet dolgozott és azt hittük, jobbak lehetünk, de a felmerülő problémákra így is a lehető leghamarabb találtunk megoldást. Látom, hogy végrehajtjuk a szükséges változtatásokat, Valencia megmutatta, hogy jó úton járunk. Remélhetőleg Silverstone-ra is átmentjük ezt a formát.”