A keddi Magyar Közlönyben megjelent 1214/2012. kormányhatározatban az áll, hogy a Magyar Nagydíjért idén kifizetendő jogdíj összege 26 676 638 dollár (körülbelül 6,1 milliárd forint). A kormány egyúttal visszavonta az 1093/2009-es határozatot, amelyben a 2012-es futam megrendezésének jogdíját 26 070 358 dollárban (kb. 5,9 milliárd forint) rögzítették.

Nem változott az, hogy a 2012 utáni években kifizetendő jogdíj összege az előző éves jogdíj 7,5 százalékával emelkedik majd. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt keddi határozatban az áll, hogy az érintett minisztereknek kell gondoskodniuk arról, hogy a jogdíjfizetéshez szükséges költségvetési támogatás “törvényekben való tervezését folyamatosan biztosítsák úgy, hogy az adott évre esedékes rendezői jogdíj kifizetéséhez szükséges forrás fedezetét az adott év költségvetésébe betervezik.”

A verseny egyébként még így sem számít túl “drágának”, vannak versenyhelyszínek, amelyek évi 40-50 millió dollár közötti összeget is fizetnek.

A tekintélyes szakíró, Joe Saward egy keddi anyagában épp azt fejtegette, hogy Forma-1-es versenyt rendezni megéri, az évente tartott futamok sokkal jobb ár/érték arányt képviselnek például a foci-világversenyeknél vagy az olimpiáknál, amelyeknek egyszeri rendezési költségei mindig felülmúlják az eredeti tervet. London például 6,5 milliárd fontos kerettel számolt 2005-ben az idei nyári játékokra, mára a kiadások viszont már 13,1 milliárdnál tartanak, 100 százalékos a növekedés.

A Magyar Nagydíj 6 milliárdos idei rendezési díja persze ijesztően nagy szám, de egy tavalyi tanulmány azt mutatta, hogy a 2011-es versenyhétvége körülbelül 20 milliárdos bevételt hozott a nemzetgazdaságnak, elsősorban az idegenforgalmon és a vendéglátáson keresztül – a futam látogatóinak 85 százaléka külföldről érkezik.

Hogy idén is sikerül-e ezt hozni, az persze még kérdéses, ugyanis a Világgazdaság keddi száma a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójára, Gyulay Zsoltra hivatkozva arról írt, hogy a 2012-es jegyeladások elmaradnak a tavalyitól, igaz, elsősorban a hazai közönség körében.

A lap szerint a cég számára a fő gondot a magyar vendégek elmaradása okozza, itthon ugyanis eddig fele annyi jegy talált gazdára, mint 2011 hasonló időszakában. Gyulay szerint a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia komoly konkurenciát jelent a Magyar Nagydíj számára.

Arról is beszélt, hogy míg korábban lehetett üdülési csekkel fizetni a belépőért, a SZÉP kártyát egyelőre nem tudják elfogadni. Hozzátette: folyamatosan lobbiznak, hogy ezen változtassanak és bízik abban, hogy még a július 29-i verseny előtt sikerrel járnak.

A Hungaroring 2016-ig rendelkezik szerződéssel a Magyar Nagydíj rendezésére.

Forrás: MTI