A 2001-es szezon utolsó három futamán a Prostnál mutatkozott be az F1 történetének első, az egykori keleti blokkból származó pilótája, a cseh Tomas Enge. Mivel a csapat 2002-re összeomlott, a pilóta visszatért a Forma3000-be, és meg is nyerte a bajnokságot, azonban egy pozitív marihuána-teszt miatt elvették tőle a címért, kizárták az idényből, a drogügy pedig véget is vetett minden F1-es reményének.

Az elmúlt évtizedben az A1 GP-ben és GT-versenyeken induló, Enge most, tíz évvel a történtek után újra bajban van, ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megint tiltott szer alkalmazásán érte. A WADA-val együttműködő FIA azonnal el is vette az idén a GT1-világbajnokságban versenyző pilóta versenyengedélyét.

Enge azt mondta, hogy “sokkolta” az ügy, az állítólag a krónikus egészségügyi problémájára szedett szerre pedig felmentést kért az FIA-tól, nem érti, miért bántak így el vele. “Szakértők segítségével megvizsgáljuk, hogyan történhetett ez” – mondta a 35 éves pilóta.

Ahogy más élsportolókat, az autóversenyzőket, a Forma-1-eseket is szúrópróbaszerűen vizsgálja a WADA, de eddig egyetlen F1-es sem bukott még doppingteszten.