Az F1-be 2010-ben belépett új csapatok közül kezdettől fogva a Lotus, mai nevén Caterham volt a legerősebb és legfejlődőképesebb, idénre pedig egyértelmű célként tűzték ki az első pont megszerzését.

A kiscsapat egyelőre még mindig nem tényező, ha az időmérő második szakaszáról van szó, jelenleg is inkább a senki földjén, messze a két másik kicsi előtt, de továbbra is a középcsapatok mögött helyezkednek el, azonban Kanadában például már Heikki Kovalainen és Vitalij Petrov is megverte az egyik Toro Rossót a kvalifikáción, és általában a versenytempó tekintetében sem rosszak.

A finn Turun Sanomat szerint a Tony Fernandes vezette csapat hamarosan még közelebb kerülhet a régiekhez, a lap szerint az aerodinamikai szakember John Iley új, az autó teljes hátsó részét érintő fejlesztési csomagja nagy előrelépést hozhat számukra a Brit Nagydíjon.

A brit Sunban a Caterham sajtófőnöke, Tom Webb is igen bizakodó hangot ütött meg.

“Kanada bizonyította, hogy már majdnem lőtávolságban vagyunk a Toro Rossóhoz képest. Ez természetesen nagyon jó hír a csapat számára, arra motivál minket, hogy még keményebben dolgozzunk azért, hogy a lehető leghamarabb a középmezőnybe kerüljünk” – mondta, majd a pontszerzés lehetőségét is megkockáztatta.

“Ez a rendkívüli idény annyi meglepetéseredményt hoz, hogy bízhatunk benne, ha végre a Toro Rossókkal és a Williamsszekkel küzdhetünk, akkor az az első pont is talán elérhető lesz.”