Az olasz Lorenzo Bandini nagy Forma-1-es ígéretnek számított, amikor 1967-ben halálos balesetet szenvedett a Monacói Nagydíjon. A néhai pilóta halálának 25. évfordulójára a nevével fémjelzett díjat alapítottak, amelyet 1992 óta általában az F1-ben szép teljesítményt nyújtó fiatal pilótáknak – volt azért kivétel – osztanak ki minden évben.

2012-ben a williamses Bruno Sennát éri a megtiszteltetés, július 15-én ő veheti majd át a kitüntetést Bandini szülővárosában, Brisighellában. A Lorenzo Bandini-díj átvételéhez különleges hagyomány is kapcsolódik, a kitüntetett versenyző a 12 kilométerre eső Faenzából egy közúti diadalmenetben vezet el az átadás helyszínéig, az utcákon őt ünneplő tömeg előtt.

“Nagy megtiszteltetés megkapni a Lorenzo Bandini-díjat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen nagyszerű versenyzőket tüntettek ki vele korábban. Szeretnék köszönetet mondani a brisighellaiaknak a támogatásért és természetesen mindenkinek, aki eddig segítette a karrieremet. Alig várom a jövő hónapi díjátadó ceremóniát, nagyszerű eseménynek ígérkezik!”

A díjat korábban mások mellett David Coulthard, Jacques Villeneuve, Jenson Button, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Mark Webber, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is megkapta már, de a kitüntettek sorában ott van a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is.

A fenti névsor alapján az idei választás kicsit furcsának tűnik, hiszen Senna 2010-ben a sereghajtó HRT-ben küszködött, tavaly pedig csak a szezon második felében vezetett a Lotus Renault-nál, ahol a pár villanását bőven ellensúlyozták a nem túl fényes futamai. A brazil idén sem alakított eddig nagyot, legjobbja egy malajziai 6. hely volt.