A Montrealban a tandíjak emelése miatt hónapok óta tartó megmozdulások szombat este is folytatódtak, a Forma-1 jelenléte feltüzelte az utcára vonuló diákságot.

Több egybehangzó beszámoló szerint a máskor igazi fesztiválhangulatot hozó F1 ezúttal sokkal inkább csak feszültséget szült Montrealban, a belváros szombat éjszaka a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokkal telt.

Az utcákon este több százan vonultak kiabálva, edényeket vagy épp a lámpaoszlopokat verve, miközben hasonló létszámú rohamrendőrség igyekezett fenntartani a rendet. Ez nem sikerült teljesen, egy kisebb, agresszívebb csoport egy rendőrautónak is nekitámadt, lefújták festékkel, bezúzták a szélvédőjét, emellett máshol is zajlottak erőszakos jelentenek. Tegnap este 12 embert tartóztattak le.

A rendőrség igyekszik a város F1-szurkolók által szívesen látogatott részeit lezárni a tüntetők elől – a tegnap esti F1-es utcabált sem sikerült megbolygatniuk -, és a pályán, valamint az oda vezető utakon, különösen a kulcsfontosságú metróvonalon óriási a készültség a ma délutáni futam előtt, hiszen egyes csoportok jó ideje a verseny megzavarásával fenyegetőznek.

Tévériport és egy szemtanú felvétele szombat éjszakáról