Ahogy már korábban is írtuk Montrealban három és fél hónapja folyamatosak a diáktüntetések, a felsőoktatási hallgatók a kormányzat által megemelni tervezett tandíjak ellen tiltakoznak, radikálisabb csoportjaik pedig a hétvégi Kanadai Nagydíj megzavarásával kívánnak még nagyobb nyomatékot adni az elégedetlenségüknek.

A Kanadai Nagydíj szervezői az esetleges incidensek elkerülése végett csütörtökön lefújták a hagyományos, ingyenes bokszutca-látogatást, de a diákok a pályán kívül azért aktívak maradtak. Csütörtökön egy radikálisabb csoport F1-es parti helyszínénél jelent meg, a hőzöngőket a rohamrendőrök oszlatták, könnygázt is bevetve. Ott 20 személyt fogtak le.

Egy másik helyszínen kora este meztelen tüntetők okoztak megrökönyödést a turistákban, a rendőrök közülük 37 embert tartóztattak le.

Kanada egyetlen F1-es bajnoka, Jacques Villeneuve  egyebek mellett természetesen a diáktüntetések kapcsán is kifejtette a véleményét:

“Ideje észhez térniük és abbahagyni az utcán lézengést. Éppen elég rég tart már. Hallottuk, megértettük őket, most már hagyják abba. Egy vagyonba kerül ez a városnak, semmi értelme. Szerintem ezek a srácok úgy nőttek fel, hogy a szüleik sosem mondtak nekik nemet. Na ezt látjuk most az utcákon. Panaszkodással fecsérlik az időt, kezd már nevetséges lenni. Elmondták a magukét, hallottuk őket, most már irány vissza az iskolába!” – mondta az 1997-ben a Williamsszel csúcsra jutó pilóta.

A feljebb említett F1-es partira megérkezése közben kifütyült, lehuhogott Bernie Ecclestone nagyon nem szeretné, ha probléma lenne a versenyhétvégén: “Borzalmas lenne, ha valaki mondjuk meghalna, mert berohan a pályára!”