A Kanadai Nagydíj előtt a bajnokságot vezető Fernando Alonso az idény eddigi alakulását áttekintve arról beszélt, hogy az állandóan változó erőviszonyok miatt még újabb futamgyőztesek is születhetnek, azonban összességében azért a “nagyok” közül kerül majd ki a végső győztes. A ferraris nem is bánja annyira a fordulatokat, hiszen így senki nem húzhat el.

“Szerintem amíg mindig más és más győz, addig a stabil eredményesség a kulcs, ha az élen akarunk lenni. De ha előbb-utóbb eljutunk oda, mint mondjuk júliusban, amikor négy héten belül három futam lesz, és valakinek sikerül mondjuk kettőt behúznia, akkor már a pontgyűjtögetésnél több is kell az élen maradáshoz.”

“Tetszik az idény eddig. Pont az ellentéte 2011-nek, amikor egy autó dominált, meglepő is egy kicsit. Eléggé kiszámíthatatlan, de azért mégis a nagycsapatok vannak az élmezőnyben. Ott a Red Bull, a McLaren, a Ferrari, a Lotus és a Mercedes, szóval ha időnként némelyik középcsapat meglepetést is okoz, azért végső soron az állandó teljesítmény és a tapasztalat hozza majd a sok pontot vasárnaponként. Izgalmas idény, de szerintem előbb-utóbb leülepednek a dolgok, normálisabbá válik, mint most.”

“De biztosan lesznek még újabb győztesek, Lewis győzhet, Michael is jól szerepelhet, aztán Räikkönen és Grosjean is, hogy itt lesz-e új győztes vagy sem, majd kiderül, de biztosan lesz még.”

Alonso külön kitért arra is, hogy véleménye szerint nem elsősorban a gumik miatti lutrival győznek azok, akiknek ez sikerül, felesleges a Pirellire mutogatni.

“Nem szerintem nem a gumiké a kulcsszerep. Olyanok, mint tavaly, csak egy fokozattal lágyabbak. Nem olyan nagy változás ez, nem értek egyet azzal, hogy a győzelem csak a gumik használatán múlik. Jenson Button úgy nyert Ausztráliában, hogy végig a leggyorsabb volt, Malajziában esett, mi győztünk, Kínában Rosberg az egész hétvégét uralta, Bahreinben Sebastian volt igazán gyors.”

Alonso pillanatnyilag vezeti a bajnokságot, de azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi teljesítmény nem lesz elég ahhoz, hogy ez az év végén is így legyen, gyorsulást vár a Ferraritól.

“Javítanunk kell az autó tempóján. Vasárnap mindig egy kicsit versenyképesebbek vagyunk – a csapat tapasztalatát, felkészülési munkáját, a jó rajtokat, a jó stratégiát használjuk ki. De tudjuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak, főleg szombaton, amikor mindenki ugyanúgy kevés benzinnel, friss gumikon megy. Néha nehezen jutunk be a Q3-ba, a pole-nak a közelében sem vagyunk.”

“Ha nem vagyunk elég gyorsak, nem lehet a bajnokság élén maradni. A pályán nem mi vagyunk a leggyorsabbak, szóval erre kell hajtani, remélhetőleg Kanada újabb előrelépést is hoz ebben és közelebb kerülhetünk a legjobbakhoz. Persze ez majd csak az időmérőn derül ki.”