Az F1-ből 2006 közepén dicstelenül kidobott Jacques Villeneuve a távozása után jó néhány évig nem hiányolta a sportágat, azonban két évvel ezelőtt annyira beleszeretett megint, hogy komolyan készült a visszatérésre, igaz, senkinek sem kellett végül.

A 41 éves pilóta most, a Kanadai Nagydíj előtt már egészen más hangon beszél, megint kiábrándult a Forma-1-ből, egyáltalán nem tetszik neki, amit lát. Villeneuve szerint az a fajta kiszámíthatatlanság, amikor egy Lewis Hamilton vagy Michael Schumacher nem nyer, míg a williamses Pastor Maldonado futamgyőzelmet ünnepel, elfogadhatatlan. A kanadai tulajdonképpen nem örül egykori bajnoki csapata sikerének.

“Hát, nem vagyok nagy rajongója a mostani F1-nek. A gumik miatt túl kiszámíthatatlan. A pilóták nem sokat tehetnek, a gumik egyszer csak megadják magukat, ez pedig nem az F1 szintje, sokkal fokozatosabb (kopás) kellene” – mondta.

“Tulajdonképpen az a kérdés, hogy milyen F1-et is szeretne látni az otthoni néző. Az mindig jó, amikor egy esélytelen verni tudja a nagyokat, de ilyen csak ritkán fordul elő, most viszont szinte állandó jelenség. Az amúgy középszerű csapatok és pilóták hirtelen az élen küzdenek, a nagycsapatok, top pilóták pedig mit sem tehetnek. Ez így nem logikus, a legjobbaknak kellene nyerniük!”  
 
Villeneuve a fiatal pilótákra is komolyan fúj, elkényeztetett, a valóságtól elszakadt gyerekeknek látja őket.

“Azt hiszik, ez valami videojáték, pedig nem az. Az F1 nagyon is veszélyes és kemény. Nézzük csak Bruno Sennát Barcelonában: nem ugyanazon a versenyen volt, elképesztően lassú volt, olyanokat tartott fel, akik pontokért küzdöttek. Ez ostoba viselkedés. És az egyenesen végképp hülyeség cikázni” – utalt Michael Schumacher és Senna balesetére, egyértelműen régi riválisa mellett kiállva.

“Valami mostanában bekerült az általános hozzáállásba. Amikor az F1 20-30 évvel ezelőtt még veszélyes volt, a halál kockázata is magas volt, a pilóták nem csináltak ilyesmit egymással. Megvolt az egymás iránti tisztelet, megvolt a józan ész, és olyanok voltak az F1-ben, akik keményen megdolgoztak érte.”
 
“Nem olyanok voltak, akiknek már 12 évesen garantálták, hogy meglesz a pénzügyi hátterük a versenyzéshez, hanem olyanok, akiknek tényleg meg kellett izzadni érte. Nem olyanok, mint a mostani apu kedvencei. Szóval itt vannak az F1-ben, pedig még mindig gyerekek, kiskölykök, akiket nem is nevelnek meg.”