Ahogy korábban írtuk, a quebeci diákság több mint három hónapja folyamatosan tüntet a tervezett tandíjemelések miatt Montrealban, ahol a jövő hétvégén a Kanadai Nagydíjat is rendezik. Ezen a héten a diákok képviselői és a kormányzat újra tárgyalt, de eredménytelenül.  

Jean Charest, Québec kanadai tartomány miniszterelnöke felfüggesztette a tárgyalásokat a tervezett tandíjemelés ellen tüntető egyetemistákkal, azaz folytatódhatnak a megmozdulások. Charest kijelentette, hogy a tárgyalások zsákutcába jutottak, továbbra is nagy a szakadék a kormány és a diákok álláspontja között. Emlékeztetett arra, hogy a francia ajkú tartományban másfél éven belül választások lesznek, amelyeken “a csendes többség kinyilváníthatja a véleményét”.

A diákvezetők úgy értékelik a helyzetet, hogy a tartományi oktatási miniszter felállt a tárgyalóasztaltól, mert szerinte képtelenség politikai kompromisszumot találni a tandíj kérdésében.

Montreal utcáin folyamatosak a több ezres tiltakozó menetek, azonban ezek békésen zajlanak, viszont éjszakánként kisebb diákcsoportok és a rendőrök már össze-összecsapnak. A múlt héten egy diákszervezet az F1 megzavarásával és ellehetetlenítésével is fenyegetőzött, így is igyekeznek nyomást gyakorolni.

A hírhedt nemzetközi hackercsoport, az Anonymus szintén beszállt a játszmába, természetesen a diákok oldalán, Bahrein után most is az F1 internetes jelenlétét fenyegetik.