Bahreinben jól ment a Red Bullnak, a Spanyol Nagydíj időmérő edzése viszont nem a világbajnoki címvédő elképzelései szerint alakult. Sebastian Vettel csak a nyolcadik helyről indulhat, Mark Webber be sem jutott a Q3-ba, mert a csapat azt hitte, korábban futott ideje elég lesz a továbbjutáshoz.

“A Q2-ben futott első köröm nagyon versenyképes volt, emiatt hamis biztonságérzet vett erőt rajtunk” – ismerte el Webber. “Leparkoltuk az autót, aztán a pálya egyre gyorsabbá és gyorsabbá vált, az idők is elkezdtek javulni. Ötven másodperccel a vége előtt már világos volt számomra, hogy szoros lesz, de ilyenkor már nincs mit tenni, köt a választott stratégia.”

Webber körével versenymérnöke is elégedett volt, a levezető körön azt mondta az ausztrálnak, hogy elég lesz a következő körhöz. “Meglepett a kiesés, a második helyről zuhantam vissza egészen idáig. Pedig jó volt a kör, már az első szakaszban is elég gyors voltam.”

Sebastian Vettel ugyan bejutott a Q3-ba, ám szerinte a Red Bullnál nemcsak a stratégiával, hanem a tempóval is gond van. “Tulajdonképpen semmi rossz nem történt” – így Vettel. “Úgy döntöttünk, hogy nem fejezzük be a kört, mert így szabadon választhatunk gumit a versenyre. Ha futok mért kört, a lággyal kellett volna indulnom.”

“A Q2-ben az első próbálkozás kulcsfontosságú volt, de nekem csak az utolsó szettel sikerült a továbbjutás. Egyszerűen nem voltunk elég gyorsak, meglátjuk, mi lesz holnap. Őszintén szólva kicsit meglepett minket, hogy néhány riválisunk mekkorát lépett előre, de a versennyel kapcsolatban jó az előérzetem, jó autónk van. Megspóroltunk néhány szett gumit is, ez a húzás már sokaknak bejött idén.”

Christian Horner csapatfőnök szerint az idei időmérőkön a taktikázás dominál. “Idén teljesen másképp kell játszani” – vélekedett Horner. “Egyértelmű, hogy Sebastiannak ma nem volt igazán jó a tempója egy körön, talán a szél volt ennek az oka. Előny viszont, hogy négy szett új gumival kezdhetjük a versenyt Markkal, Sebastian eggyel többet használt el, de nagyon úgy tűnik, hogy az F1 stratégiai játékká vált.”