A barcelonai pályán az első szabadedzéssel megkezdődött a Spanyol Nagydíj, amely egyben az idény első európai versenyhétvégéje, hagyományosan az egyik legnagyobb fejlesztési hullám a csapatoknál.

A derült, meleg időben zajló edzés a fentiek jegyében is folyt, szinte minden csapat az újításait próbálgatta. A Ferrari új első felfüggesztést és szárnyakat tesztelt, a McLaren a magasabb – bár nem kacsacsőrös – orrát vitte pályára, a bokszutcában pedig új kerékanyákat és LED-es kiengedőrendszert próbált ki, a Williams új kipufogót vizsgált, hogy csak néhányat említsünk.

A leggyorsabb Fernando Alonso volt, a spanyol négytizeddel verte a sokáig élen álló Sebastian Vettelt. Mögöttük Jenson Button és a sauberes Kobajasi Kamui sorakozott, azonban az idők a számtalan frissítés és tesztprogram miatt még az általánosnál is kevesebbet mondanak ma, a hétvége még bárhogy alakulhat.

Az edzésen négy csapat is tesztpilótát küldött a pályára. A Williamsnél rendszeresen szereplő Valtteri Bottas 5. ideje mindenképp figyelemre méltó, a Force India Jules Bianchit gyakoroltatta, míg a Caterhamnél az amerikai Alex Rossi, a HRT-nél pedig a hazai ifjonc, Dani Clos kapta meg első F1-es hétvégi vezetési lehetőségét. Rossi egy másodperccel maradt el az állandó versenyző Vitalij Petrov eredményétől, míg Clos két és fél másodpercet kapott a veterán Padro de la Rosától. A spanyol reménység napját a bokszutca bejáratánál leálló autó is keserítette egy kicsit.

Spanyol Nagydíj, 1. szabadedzés, Barcelona, 2012.05.11.