Ugyan Mark Webber és mások is dicsérték a Forma-1 egyetlen idei szezon alatti tesztjének helyszínét, a toszkánai Mugellót, a helyiek pedig a sikert látva már a versenynaptárba való bekéretőzésen gondolkodnak, a Caterham orosz pilótája, Vitalij Petrov szerint F1-es versenyzésre, de még tesztelésre sem alkalmas az olasz pálya. Petrov szerint Mugello túl gyors és szűk, nem biztonságos.

“Szerintem nem kellett volna ide jönnünk. Nem elég széles és biztonságos. Ha az ember hibázik, rögtön a gumifalban végzi, olyan közel vannak. Ez a pálya nem való a Forma-1-nek, ha elszáll a kormány, esik a guminyomás vagy akármi, akkor nagy baleset lesz belőle” – magyarázta az orosz, aki korábban a szuzukai japán pályával kapcsolatban is a nehézségekre hívta fel a figyelmet.

Petrov szavait erősíti, hogy ma késő délelőtt a sokak által a Forma-1 jelenlegi legjobb pilótájának tartott Fernando Alonso is falhoz vágta a Ferrarit, pedig egy Tilke-féle modern, betonos bukóterű helyszínen, de akár csak egy hagyományosabb pályán is valószínűleg egy szimpla kitérővel megúszta volna az esetet.

Annyit egyébként a pálya élvezeti értékét méltató Webber is megjegyzett, hogy Mugello nem épp reprezentatív helyszín, és a csapatok vezetői is kételkednek a hét valódi hasznát illetően.

“Fantasztikus lenne itt rendezni egy versenyt, de a teszteléshez túl gyors a pálya, egyetlen hasonló sem szerepel a versenynaptárban” – mondta a Red Bull ausztrál pilótája.

“Igazán szép a vidék, nagyszerű az étel, de nagyon sok pénzt költöttünk a tesztre, pedig nem is lett volna rá igazán szükség” – állította a Red Bull-főnök Christian Horner.

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier is hasonlóan látja, a francia “felesleges idő- és pénzpocsékolásnak” bélyegezte a mugellói tesztet, a Mercedes egyik vezető mérnöke pedig a Gazzetta dello Sportnak arról beszélt, hogy egy teszt nem teszt: “Nem igazán látom értelmét, hogy az idény alatt egyszer teszteljünk. Vagy tartsunk többet vagy felejtsük el az egészet!”