Ecclestone: Jövőre is jövünk! 1

A brit Guardian karikaturistája így foglalta össze a hétvégét

A Bahreini Nagydíj egyértelműen az F1 történetének egyik legvitatottabb futama volt a nézők és a sajtó körében, hiszen a közel-keleti királyságban több mint egy éve demokratikus átalakulást követelő tiltakozós és a rezsim küzdelmében a verseny is kiemelt szerepet kapott.

A királyi család, az elit a Forma-1-es futam megrendezésével igyekezett bizonyítani, hogy Bahreinben nagyjából minden rendben, míg az ellenzékiek természetesen igen rosszul vették azt, hogy ez így van, az F1 pedig segédkezet is nyújt ebben.

A múlt héten folyamatosak voltak a tiltakozások, a rendszer- és F1-ellenes tüntetéseket azonban a általában feloszlatta a rendőrség, néha igen radikális eszközökkel és erővel. Beszámolók szerint több tüntető is eltűnt, egy ember pedig meghalt, és bár a csapatoktól igyekeztek a lehető legtávolabb tartani a rendszerellenes tüntetőket, szerdán és csütörtökön éjszaka a Force India és a Sauber szerelői is találkoztak Molotov-koktélos “forradalmárokkal”.

A versenyt végül megtartották, az autók üresen kongó lelátók előtt köröztek, de az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a Bahreini Nagydíj sikeres volt, jövőre és azután is jönnek.

“Naná! Örökké, simán!” – mondta a kisember, amikor a Reuters munkatársa arról kérdezte, marad-e a versenynaptárban a futam.

“Bahrein problémáinak alapvetően nincs közük az F1-hez. A biztonság tekintetében az illetékesek is rábólintottak a futamra, és úgy látom, nem is tévedtek” – értékelt utólag.

Ecclestone a sajtóban kialakult negatív kép miatt sem aggódik: “Szerintem nem gond, mert így legalább beszéltek rólunk az emberek. Tudja, mit szoktak mondani: nincs olyan, hogy rossz hírverés!”