F1: Durvul a helyzet Bahreinben 1
F1: Durvul a helyzet Bahreinben 2

F1: Durvul a helyzet Bahreinben

F1: Durvul a helyzet Bahreinben

F1: Durvul a helyzet Bahreinben 8
F1: Durvul a helyzet Bahreinben 9
F1: Durvul a helyzet Bahreinben 10
F1: Durvul a helyzet Bahreinben 11
F1: Durvul a helyzet Bahreinben 12
Fotó megosztása:
Durvul a helyzet Bahreinben. Hétfőn és kedden még csendesen, békés demonstrációkkal zajlottak a napok a közel-keleti királyságban, de szerdán két incidens is arra utalt, hogy az idő előrehaladtával romlanak a viszonyok.

Délután egy, a Forma-1-es futam alkalmából rendezett, a helyi kultúrát bemutató kiállításon egy pár száz fős tiltakozói tömeg a trónörökös, Salman bin Hamad al Kalifa jelenléte miatt tüntetett, a rendőrök pedig könnygázzal és hang-fénygránátokkal oszlattak.

A trónörököst biztonságban eltávolították, de a kiállítás vendégei és a kiállító árusok már kevésbé rendezetten menekültek, több stand felborult, káosz alakult ki a helyszínen. Számos belvárosi üzlet be is zárt, a boltosok komolyabb összecsapásoktól is tartottak.

Este a Forma-1-et még közvetlenebbül érintő eset történt, a Force India tagjai keveredtek egy összecsapásba. A csapat négy szerelője a pályáról tartott a fővárosba, Manamába, de az úton a rendőrök és a tüntetők közé kerültek, elakadtak, egy Molotov-koktél pedig közvetlenül a kisbuszuk mellett landolt. Az F1-esek nem sérültek meg, de az eset rámutat arra, hogy az FIA ígérete ellenére valójában nem garantálható a biztonságuk.

“Elszigetelt eset volt, és a feleségem is épp belekeveredett. De a tüntetők nem az autókat célozták, egyszerűen csak pont ott voltak. Senki nem sérült meg. A rendőrséget nem én irányítom, de ők tudják is a dolgukat. Nekem egy futamot kell levezényelnem” – mondta a Force Indiá-sok esetével kapcsolatban a  bahreini pálya főnöke, Zajed al Zajani.

Az incidenst megélő négy Force Indiá-s folytatja a munkáját, de a csapat két másik tagja úgy döntött, hogy nem kíván kockáztatni, ezért hazautaztak Nagy-Britanniába.

Az F1 egyik betétrendezvényeként szereplő Porsche Szuperkupa egyik csapatánál is hasonlóan gondolkodtak, az MRS-csapatnál úgy döntöttek, hogy a biztonság még a szezonnyitón való részvételnél is fontosabb, ezért távol maradnak a hétvégi versenytől.

A Force Indiá-s alkalmazottak mellett a hét elején a Williams catering-stábjának egy tagja is távozott, míg az F1-et közvetítő japán és finn tévécsatorna el sem küldte a stábját a helyszínre. A veterán brazil szakújságíró, Livio Oricchio is távol marad, míg az olasz La Stampa azzal engedte el újságíróit, hogy kerüljék a boltokat és éttermeket, a feleségeik, barátnőik pedig végig maradjanak a szállodában.

Érdekes módon Felipe Massa Bahreinbe feleségével és kisfiával együtt érkezett szerdán.

A korábban a Scotland Yard terrorelhárítási vezetőjeként dolgozó John Yates néhány hónapja a bahreini belügyminisztérium tanácsadójává szegődött, az egykori brit rendőr jelentése pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az FIA úgy döntsön, megtartják a futamot. A múlt héten még a teljes biztonságot hangoztató Yates ezen a héten már árnyaltabban fogalmaz:

“Azt mondják, hogy garantálni tudjuk a biztonságot. Természetesen nem tudjuk garantálni a biztonságot, bolond lennék ilyet állítani. Előfordulhat, hogy valaki beszalad majd a pályára? Természetesen. Nyílt rendezvény, nem lehet kizárni, hogy valami őrült megtegye. Volt már ilyen eset máshol is.”

“A rendőrségnek meglesznek a saját eszközei, ha tüntetők éles lőszerrel lőnek rájuk, ők is azzal válaszolnak. Bár ezt nem tartom valószínűnek. A hétvégén lesznek tüntetések, de mi sportrendezvényt és nem biztonsági kiállítást szeretnék rendezni. A verseny biztonsági főnöke azt mondta, ő úgy láthatatlan, de érzékelhető biztonságot akar teremteni, én pedig üdvözlöm ezt!”

“Úgy vélem, hogy megmozdulások inkább az utak környékén és a falvakban lesznek. Bízom benne, hogy a verseny sikeresen, komoly incidensek nélkül lezajlik!” – magyarázta a nyugalmazott rendőr.